V Rakúsku šíri nebezpečný počítačový vírus, vymáha peniaze za falošné faktúry

NETKY.SK • 25 August 2016, 20:34 • 2 min
V Rakúsku šíri nebezpečný počítačový vírus, vymáha peniaze za falošné faktúry

VIEDEŇ - Rakúsky Spolkový kriminalistický úrad (BK) a združenie energetických podnikov Verbund AG dnes zverejnili varovanie pred falošnými mailami, ktoré sa tvária ako elektronické faktúry za energiu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry APA obsahujú nebezpečný vírus Cryptolocker, ktorý zakóduje dáta v počítači a výmenou za ich dešifrovanie požaduje výpalné. Podľa BK dešifrovanie je v súčasnosti nemožné.

 

V nedávnej minulosti požadovali hakeri vyplatenie určitej sumy v internetovej mene, tzv. bitcoinoch. Výška výpalného v najnovších prípadoch zatiaľ nie je známa. BK predpokladá, že vlna nebezpečných spamov potrvá minimálne do piatka 26. augusta. Údajným odosielateľom mailov je samotný Verbund. Kriminalisti aj Verbund vyzývajú všetkých používateľov, aby takýto mail bez otvorenia okamžite vymazali a v žiadnom prípade neklikali na pripojený link.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies