V Rakúsku si už užívajú väčšiu slobodu, od pondelka sa otvorili obchodné centrá a kaderníctva

NETKY.SK • 9 Február 2021, 08:12 • 2 min
V Rakúsku si už užívajú väčšiu slobodu, od pondelka sa otvorili obchodné centrá a kaderníctva

Do škôl sa podobne ako na Slovensku vracajú deti do škôl. V Rakúsku sa dokonca otvorili obchodné centrá, kaderníctva či kozmetiky. Ľudia si tak konečne po týždňoch prísnych reštrikcií užívajú väčšiu slobodu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po šiestich týždňoch lockdownu sa v Rakúsku opäť otvorili obchody, kaderníctva či kozmetické salóny. Vo Viedni a v Dolnom Rakúsku sa vrátili do lavíc aj niektorí žiaci.

 

V Rakúsku uvoľnili opatrenia

Študenti z ostatných spolkových krajinách ich budú nasledovať už o týždeň. Od pondelka sa otvorili aj všetky obchody či prevádzky kaderníctiev či kozmetík.

 

Podmienkou však je používanie respirátorov typu FFP2, dodržiavanie minimálne dvojmetrových odstupovobmedzený počet zákazníkov na predajňu.

 

img

 

V prevádzkach služieb sa budú musieť zákazníci preukázať aj negatívnym testom na koronavírus, nie však starším ako 48 hodín.

 

Aby vláda uľahčila ľuďom situáciu, rozšírila odberné miesta, kde sa môžu ľudia nechať zadarmo pretestovať. Do konca februára bude mať verejnosť k dispozícii testy aj vo všetkých lekárňach.

 

Súvisiaci článok: Pendleri pozor! Dostať sa do Rakúska bude ešte väčší oriešok ako doteraz

 

Svoje brány tiež otvorili galérie či múzeá. Najmenej do marca ostanú však zatvorené hotely a reštaurácie.

 

img

 

Vo Viedni a Dolnom Rakúsku sa do lavíc vrátili deti prvého stupňa základných škôl. Žiaci vyšších ročníkov budú chodiť do škôl na striedačku.

 

Časť z nich bude v triedach v pondelok a utorok, druhá časť v stredu a vo štvrtok. V piatky sa budú všetci učiť dištančne.

 

Podmienkou návratu do škôl je negatívny test na koronavírus. Ten kto odmietne testovanie, ostáva na dištančnom vzdelávaní. Značné uvoľňovanie opatrení si vláda Sebastiana Kurza nevyslúžila iba od opozície, kritické ohlasy prichádzajú aj zo zahraničia.

 

img

 

Prečítajte si tiež: V ČR prituhuje! Ťažkým prípadom COVIDu chcú podávať neregistrované lieky

 

Tyrolsko možno čaká izolácia

V spolkovej krajine Tyrolsko je však situácia o niečo zložitejšia, kde sa šíri juhoafrická mutácia koronavírusu.

 

Vláda zatiaľ nerozhodla, či sa uvoľňovanie opatrení dotkne aj tohto regiónu. Odborníci však odporúčajú, aby sa oblasť na niekoľko týždňov úplne izolovala.  

 

Od začiatku pandémie sa v Rakúsku, ktoré má 8,9 miliónov obyvateľov, nakazilo koronavírusom viac ak 420 tisíc ľudí. V dôsledku ochorenia Covid-19 zomrelo 8 tisíc pacientov. Denné prírastky v posledných dňoch sa držia na hranici 1000 až 1500 prípadov.

 

V Nemecku sa žiaci vrátia do škôl

K prezenčnej forme štúdia sa od 15. februára vrátia aj niektorí školáci v Nemecku. Odborníci ako aj členovia vlády sa zhodli, že je nevyhnutné obnoviť prezenčnú formu vyučovania, aby tak predišli obrovským škodám na vzdelaní detí.

 

Definitívne rozhodnutie o návrate detí do lavíc by malo padnúť v stredu na rokovaní kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi jednotlivých spolkových krajín Nemecka.

 

img

 

Aj napriek tomu, že sa epidemiologická situácia postupne zlepšuje, panujú obavy z britskej mutácie koronavírusu, ktorá sa šíri až o 70% rýchlejšie.

 

Základným pravidlom na školách budú prísne pravidlá. Aby sa zamedzilo šíreniu vírusu medzi žiakmi, študenti neprídu do kontaktu s deťmi z iných tried.

 

Ak by sa situácia zhoršila, pravidlá sa ešte sprísnia vďaka rozdeleniu tried do menších skupín, prinajmenšom na polovicu. To však bude platiť iba na prvom stupni, staršie ročníky sa budú musieť vrátiť k dištančnému vzdelávaniu.

 

V Dánsku sa do lavíc vrátili najmladší žiaci

Do školských lavíc dánska vláda pustila žiakov nultých a prvých ročníkov základných škôl. Starší žiaci aj naďalej ostávajú na online výučbe.

 

Do 28. februára ostanú v krajine zatvorené všetky reštaurácie, nákupné centrá a prevádzky služieb. Dovolené je stretávať sa v skupinkách najviac päť osôb.

 

Aj tu sa pomaly zlepšuje epidemiologická situácia, obavy však aj naďalej vyvoláva britská mutácia , koronavírusu, ktorá sa potvrdila u 20 percent pozitívne testovaných osôb.

 

Odborníci predpokladajú, že v polovici februára však bude v krajine dominantný.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies