V Rakúsku si tak skoro nenakúpite, v krajine vyhlásili úplný lockdown

NETKY.SK • 18 November 2020, 07:19 • 2 min
V Rakúsku si tak skoro nenakúpite, v krajine vyhlásili úplný lockdown

VIEDEŇ – V priebehu najbližších troch týždňoch platí na území Rakúska tzv. úplný lockdown.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od utorka platia v Rakúsku tvrdé pravidlá. Vláda tam vyhlásila celoštátny lockdown pre pretrvávajúcu zlú epidemiologickú situácie v súvislosti s pandémiou. Cieľom je znížiť tlak na preťažené zdravotníctvo, keďže model „miernejšieho lockdownu“, ktorý platil v uplynulých dvoch týždňoch sa neosvedčil.

 

Ľudia môžu svoje domovy opustiť iba v prípade zaobstarania si základných životných potrieb, neodkladných ciest do práce či nevyhnutných návštev svojich príbuznýchObmedzenie pohybu ako aj ekonomiky bude platiť do nedele 6. decembra.

 

Platia povinné rozostupy a nosenie rúšok

Povolené sú stretnutia najviac dvoch ľudí, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti, ako aj individuálne športovanie vonku bez kontaktu s inými osobami, uvádza agentúra APA. Na verejnosti musia ľudia dodržiavať metrové odstupy a vo vnútorných priestoroch musia nosiť rúška.

 

img

 

Zatvorené budú reštaurácie či iné obchodné prevádzky. Výnimku dostali len potraviny, lekárne, drogérie a čerpacie stanice. Otvorené sú aj banky, pošty, trafikyobchody s poľnohospodárskym tovarom či predajne s chovateľskými potrebami, ako aj opravovne bicyklov a automobilov. Otváracie hodiny sú však obmedzené na 06:00 do 19:00 hodiny.

 

Prečítajte si tiež: Od pondelka platí prísnejší režim na hraniciach. Polícia bude kontrolovať dodržiavanie nových pravidiel

 

Niektorí žiaci dostali výnimku

Zatvorili sa aj všetky škôlky či školy a žiaci prešli na dištančnú výučbu. Prezenčnej formy výučby sa môžu zúčastniť iba žiaci, ktorí doma nemajú potrebné technické alebo študenti, ktorí si vyžadujú priamu podporu učiteľov. Ako informovala agentúra DPA, do školy môžu rodičia poslať svoje deti aj vtedy, ak im ich povolanie neumožňuje ostať doma.

 

img

 

Podľa denníka Kronen Zeitung sa vo Viedni aj napriek ohláseným opatreniam na vyučovaní v niektorých triedach zúčastnilo až 80 percent žiakov.

V krajine sa aj napriek obmedzenému režimu nedarí stlačiť krivku nakazených.

 

Počet infikovaných rastie

Počas minulého týždňa tam evidovali približne 543 nových prípadov nákazy koronavírusom na 100 tisíc obyvateľov za deň. Podľa úradov je to pritom viac ako desaťnásobok úrovne, ktorá je "udržateľná". Zároveň sa nákaza šíri nekontrolovateľne v spoločnosti, pričom sa im už nedarí dohľadávať kontakty.

 

img

 

Denné prírastky pozitívne testovaných ľudí dosahujú aj 6 tisíc prípadov denne, pričom aktuálne je hospitalizovaných viac ako 4500 pacientov a na jednotke intenzívnej starostlivosti sa nachádza takmer 660 ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rakúsko sa inšpiruje Slovenskom a bude testovať masovo. Podľa Viedne sme príkladom úspechu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies