V Rakúsku sa začína medzinárodný festival klasickej hudby Grafenegg 2016

NETKY.SK • 19 August 2016, 14:28 • 2 min
V Rakúsku sa začína medzinárodný festival klasickej hudby Grafenegg 2016

GRAFENEGG – Medzinárodný festival klasickej hudby Grafenegg 2016 sa začína dnes v Dolnom Rakúsku. Desiaty ročník podujatia potrvá do 11. septembra a predstaví domáce aj svetové orchestre, hviezdnych sólistov a dirigentov pod umeleckým vedením klaviristu Rudolfa Buchbindera. Dominovať bude tento rok Ludwig van Beethoven. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Kateřina Kombercová.

slovakia

left justify in out

Na modernom vonkajšom koncertnom pódiu sa predstaví napríklad Viedenská filharmónia, Londýnsky symfonický orchester, Česká filharmónia, Francúzsky národný orchester alebo sólisti ako Klaus Florian Vogt, René Pape, Camilla Nylund či Elena Zhidkova. Festival otvorí dolnorakúsky Tonkünstler orchester Beethovenovou 9. symfóniou pod taktovkou dirigenta Yutaka Sada.

 

Prvý festivalový víkend sa predstaví Clevelandský orchester a Franz Welser-Möst. Holandský orchester Amsterdam Royal Concertgebouw absolvuje 2. septembra čelový koncert Roberta Schumanna. Tretí festivalový víkend predstaví Piotra Iľjiča Čajkovského v podaní Valerija Gergijeva a Mariinského orchestra St. Petersburg.

 

Na záver festivalu zahrá 11. septembra Rudolf Buchbinder s Viedenskou filharmóniou všetkých päť klavírnych koncertov Beethovena. "Človek sa tak dostane do akéhosi opojenia, do stáleho dialógu s hudbou, v ktorom sa začne rozplývať," uviedol Buchbinder. Festival ponúka návštevníkom aj prelúdiové koncerty, ktoré sa uskutočnia v sobotu a nedeľu popoludní a obsahovo nadväzujú na večerné koncerty. Pred každým koncertom bude tiež prednáška s hudobným expertom. Festival Grafenegg sa koná každoročne od roku 2007 a predstavuje vrchol hudobnej sezóny v Rakúsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies