V Rakúsku sa začali parlamentné voľby: Výsledok naznačí budúce zloženie vlády

NETKY.SK • 15 Október 2017, 09:58 • 2 min
V Rakúsku sa začali parlamentné voľby: Výsledok naznačí budúce zloženie vlády

VIEDEŇ - Viac ako 6,4 milióna oprávnených voličov môže dnes spolurozhodovať o novom personálnom zložení rakúskeho parlamentu a nepriamo i o podobe budúcej rakúskej vlády.

slovakia

left justify in out

V alpskej republike sa začali predčasné parlamentné voľby, ktoré si vynútila roztržka doteraz koaličných partnerov zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) úradujúceho spolkového kancelára Christiana Kerna a z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorej vedenie prevzal následne úradujúci šéf diplomacie Sebastian Kurz.

 

O priazeň voličov sa uchádza 16 politických strán, z toho desať na celom území štátu a šesť iba v niektorých zo spolkových krajín.

 

Čas hlasovania občanov nie je v Rakúsku stanovený jednotne pre celé územie krajiny, jeho určenie je v právomocí obcí a miest. Jediným pevným časovým údajom je záver volieb o 17.00 h.

 

Už krátko po 17.00 h by tak mali byť známe prvé prognózy volebných výsledkov a o niečo neskôr aj prvé ich odhady.

 

S predbežným konečným výsledkom sa ráta okolo 20.30 h.

 

Fakt, že v tomto roku volí písomnou formou rekordný počet oprávnených voličov, však môže znamenať, že skutočne relevantné výsledky budú známe až v pondelok, keď už bude zarátaných aj okolo 780.000 odovzdaných hlasov, ktoré ešte nebudú zohľadnené v údajoch z nedeľňajšieho večera. V závislosti na výške volebnej účasti to môže predstavovať hoci aj 16 percent hlasov, čo s určitosťou nebude zanedbateľný faktor.

 

Prieskumy verejnej mienky naznačovali víťazstvo ľudovcov, avšak znalci pomerov upozorňovali, že dôležité budú konkrétne zisky jednotlivých strán a hlavne pomer pribudnuvších a stratených stúpencov v uplynulom období. A to aj počas predvolebnej kampane, ktorá bola nielen dlhá a náročná, ale aj mimoriadne nečistá, prešpikovaná rôznymi škandálmi, ktoré budú mať zrejme súdnu dohru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies