V Rakúsku obvinili zberateľa predmetov z čias hitlerovského Nemecka

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 16:15 • 2 min
V Rakúsku obvinili zberateľa predmetov z čias hitlerovského Nemecka

VIEDEŇ - Rakúska prokuratúra obvinila zo sympatizovania s nacizmom muža, ktorého zbierka predmetov pochádzajúcich z čias hitlerovského Nemecka sa minulý rok objavila v dokumentárnom filme V pivnici (Im Keller) známeho režiséra Ulricha Seidla.

slovakia

left justify in out

Akékoľvek prejavy kladného postoja k národnému socializmu z čias vlády nemeckého diktátora Adolfa Hitlera sú v Rakúsku od roku 1947 trestným činom. Hitler v roku 1938 Rakúsko - svoje rodisko - anektoval a pripojil ho k Nemeckej ríši.
     

Známy rakúsky režisér Ulrich Seidl si vo svojom dokumentárnom filme V pivnici zobral na mušku temné a nepochopiteľné javy, ku ktorým dochádza v suterénoch rakúskych domov.
     

V jednej zo scén filmu, ktorá sa odohráva v pivnici rodinného domu, sedí okolo stola niekoľko mužov spievajúcich rakúsku ľudovú pieseň. Majiteľ domu je pravdepodobne vášnivý zberateľ, pretože celá miestnosť je obsypaná predmetmi pripomínajúcimi obdobie tretej ríše a druhej svetovej vojny, medzi ktorými nechýba obraz Adolfa Hitlera a vlajka s hákovým krížom.
     

Po tom, ako vlani v septembri v relácii rakúskej televíznej stanice Puls 4 dvoch zo spevákov identifikovali ako členov zastupiteľstva v obci Marz ležiacej v spolkovej krajine Burgenland, museli obaja zo svojich funkcií odstúpiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona