V rakúskom Wolfsthale pomáhali dnes pri upratovaní obce aj utečenci

NETKY.SK • 16 Apríl 2016, 18:52 • 2 min
V rakúskom Wolfsthale pomáhali dnes pri upratovaní obce aj utečenci

BRATISLAVA/WOLFSTHAL - V rakúskej prihraničnej obci Wolfsthal sa dnes stretli obyvatelia pri tradičnom upratovaní obce (Flurreinigung).

slovakia

left justify in out

„Aj tento rok tu bolo niekoľko desiatok ľudí, celé rodiny aj s malými deťmi v kočíkoch. Slováci majú záujem nielen o čistotu v obci, ale aj o budovanie spoločnej komunity,“ povedala pre TASR za organizátorov podujatia prvá slovenská poslankyňa v obecnom zastupiteľstve vo Wolfsthale Zuzana Ondrisová.

 

„V porovnaní s minulým rokom pribudlo aj zopár starousadlíkov, čo nás naozaj veľmi teší, lebo to je jedna z príležitostí, ako sa navzájom spoznávať," dodala Ondrisová. Ako povedal pre TASR starosta Wolfsthalu Gerhard Schödinger, pokiaľ ide o udržiavanie čistoty a poriadku, k tomu sú obyvatelia Rakúska vychovávaní od malička v škôlke, a potom v škole. „Učia sa, ako triediť odpad na papier, plasty, sklo, komunálny odpad, nič nezahadzovať na zem," uviedol Schödinger. Doplnil, že takéto podujatia obecný úrad podporuje, lebo obyvatelia bez ohľadu na národnosť si budujú spoločnú komunitu nielen pri upratovaní, ale aj ochutnávaní spoločne uvareného guláša a chutných koláčov od slovenských gazdiniek.

 

Tradíciu Dňa upratovania vo Wofsthale založil pred štrnástimi rokmi bývalý vicestarosta Michael Haberler, ktorý ju pomáha udržiavať dodnes. „Naším pôvodným zámerom bolo mať čistú obec a zároveň rozvíjať medziľudské vzťahy, preto ma teší, že dnes tu okrem Slovákov a Rakúšanov pomáhali aj rodiny utečencov z Afganistanu a Iraku, ktorí bývajú v našej v obci,“ doplnil Haberler.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies