V rakúskom parlamente prešiel zákon o povinnom očkovaní

NETKY.SK • 4 Február 2022, 06:48 • 2 min
V rakúskom parlamente prešiel zákon o povinnom očkovaní

VIEDEŇ - Horná komora rakúskeho parlamentu (Bundesrat) schválila vo štvrtok večer zákon o povinnom očkovaní proti COVID-19 pre ľudí starších ako 18 rokov. Dolná komora (Nationalrat) ho podporila už v januári. Dokument vstúpi oficiálne do platnosti po podpise prezidenta Alexandra Van der Bellena.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Dnes je dôležitý deň,“ povedal minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein. „Robíme pokrokový a aktívny krok v boji proti pandémii,“ dodal.

 

 

Rakúsko schválilo všeobecnú očkovaciu povinnosť ako prvá krajina v rámci Európskej únie. Vzťahovať sa bude na všetkých dospelých obyvateľov krajiny. Výnimku budú mať tehotné ženy a všetci, ktorí sa nemôžu dať očkovať zo zdravotných dôvodov. Od polovice marca polícia začne pri bežných kontrolách skúmať, či sú občania zaočkovaní, napísala agentúra AP. Tých, ktorí nepredložia doklad o očkovaní, požiadajú, aby tak urobili písomne, a ak tak neurobia, dostanú pokutu až do výšky 3 600 eur.

 

Prečítajte si tiež: Slovenskí vedci vyvinuli monoklonálnu protilátku proti variantu omikron!

 

Návrh zákona vypracovala vládna koalícia zložená z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených spoločne s dvoma z troch opozičných strán – sociálnymi demokratmi z SPÖ a liberálmi zo strany NEOS. Proti tomuto kroku však ostro vystupovala krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Rovnako sa proti povinnému očkovaniu konalo niekoľko protestov, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. 

 

img

 

Možno vás zaujme: Americká armáda začne prepúšťať vojakov, ktorí sa nechcú dať zaočkovať proti covidu

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies