V rakúskom Klagenfurte zadržali Slováka za využívanie žobrákov

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 15:20 • 2 min
V rakúskom Klagenfurte zadržali Slováka za využívanie žobrákov

KLAGENFURT - Rakúski vyšetrovatelia tento týždeň zadržali v Klagenfurte 43-ročného Slováka, ktorý od jesene nechal pre seba žobrať najmenej dvoch krajanov vo veku 25 a 28 rokov. Polícia ho prichytila pri odovzdávaní všetkých peňazí a obviňuje ho z obchodovania s ľuďmi. Obvinený bol predtým činný aj v Salzburgu a Innsbrucku, informovala dnes agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Podľa oznámenia salzburskej krajinskej polície mal Slovák pri sebe pri stredajšom zadržaní takmer 1000 eur v hotovosti - išlo o peniaze, ktoré predtým vzal žobrákom. Vyšetrovateľom sa priznal a svoje konanie odôvodnil sociálnou situáciou vo svojej vlasti. Tvrdil, že pred rokmi sám žobral a neskôr cielene oslovoval mužov v chudobných štvrtiach na Slovensku a bral ich so sebou do miest v Rakúsku a Taliansku kvôli možnosti zarobiť si.

 

Po príchode im ukázal, ako majú žobrať. Niekedy im poskytol aj malého psa, aby vylákali viac peňazí. Žobráci museli každý deň odovzdávať obvinenému všetky peniaze a dostávali za to podľa polície zrejme len 10-15 percent z vyžobranej sumy. Vyšetrovatelia napríklad odhadujú, že 25-ročný žobrák pri dvoch pobytoch v Innsbrucku dostal od ľudí za sedem týždňov približne 3700 eur, z nich si mohol ponechať 500 eur - výrazne viac, než by doma dostal ako podporu v nezamestnanosti. Muži sa aj preto necítili ako obete, píše APA.

 

Dopravu žobrákov medzi Slovenskom a troma rakúskymi mestami zabezpečoval 43-ročný zadržaný vlastným autom, v ktorom aj prespával. Ďalší muži si museli miesto na spanie hľadať sami. Polícia pozná mená ďalších obetí, nie však súčasné miesto ich pobytu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies