V rakúskej obci Wolfsthal s predajom pozemkov a bytov skončili

NETKY.SK • 29 September 2015, 09:52 • 2 min
V rakúskej obci Wolfsthal s predajom pozemkov a bytov skončili

WOLFSTAHL - V prihraničnej rakúskej obci Wolfsthal s predajom pozemkov skončili. Potvrdil pre TASR starosta obce Gerhard Schödinger. „Už nemáme ani ďalšie byty, ani voľné pozemky.

slovakia

left justify in out

Keď dokončíme to, čo je rozostavané, budeme mať okolo 1100-1200 obyvateľov“, povedal starosta s tým, že momentálne tam žije 1000 obyvateľov, z toho 30 percent Slovákov. Aj preto sa v materskej škole vyučuje nielen po nemecky ale aj po slovensky.

 

„Do škôlky chodí učiteľka slovenčiny dvakrát do týždňa, v škole sa učí po nemecky“, doplnil Schödinger s tým, že väčšinu učiva v škole i v škôlke preberajú deti v nemeckom jazyku. „Tak si to želajú aj ich rodičia“, dodal starosta.

 

Do novovybudovanej budovy Základnej školy i materskej školy chodia len deti, ktoré bývajú priamo vo Wolfsthale. “Musíme sa postarať predovšetkým o svojich obyvateľov a viac miest nemáme“, uzatvoril Schödinger, ktorý sám hovorí dobre po slovensky. Dvojjazyčnú materskú školu vo Wolfsthale navštevuje až 80 percent detí, ktoré majú materinskú reč slovenčinu. V Európskej únii ako aj v spolkovej republike Dolné Rakúsko ju považujú za príklad európskej spolupráce. Pri príležitosti Dňa európskej spolupráce ju 22. septembra navštívili zástupcovia z Bruselu, ako aj z rakúskej a slovenskej samosprávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies