V rakúskej korupčnej kauze Ibiza figuruje Slovenka. Dnes svedčila proti autorovi videa!

NETKY.SK • 13 Október 2021, 17:26 • 2 min
V rakúskej korupčnej kauze Ibiza figuruje Slovenka. Dnes svedčila proti autorovi videa!

SANKT POLTEN - Pre korupčnú kauzu Ibiza sa v roku 2019 rozpadla rakúska vláda. Jej hlavný aktér a vicekancelár Heinz-Christian Strache si už pred nedávnom vypočul trest.

slovakia

left justify in out

Na súde v rakúskom meste Sankt Pölten v stredu pokračoval proces so súkromným detektívom Julianom Hessenthalerom, ktorý údajne zhotovil video o kauze Ibiza. Tá v roku 2019 viedla k pádu rakúskej vlády. Hessenthaler čelí obvineniam z distribúcie kokaínu. Informovala o tom agentúra APA.

 

Predaj narkotík

Hessenthaler podľa obvinení rozpredal 1,25 kilogramu kokaínu. Týchto trestných činov sa dopustil v období rokov 2017-18 v okolí holandského mesta Haag i v Rakúsku. Ako tvrdí, chcel si predajom drog vyriešiť svoju finančnú situáciu a zbaviť sa dlhov. Súkromné očko sa pred súd po prvý raz postavil ešte 8. septembra. V stredu (13. októbra) bolo na programe vypočúvanie ďalších svedkov.

 

 

Hessenthalera zadržali vlani v decembri v Berlíne. Nemecké orgány ho neskôr vydali do Rakúska, kde mu hrozí 15 rokov väzenia.

APA uviedla, že minulý rok boli odsúdení istý muž a jedna Slovenka za zločiny spojené s dílovaním drog a držbou zbraní. Obaja mali byť napojení na Hessenthalera, no dnes stáli pred sudom v pozícii svedkov v jeho prípade.

 

Prečítajte si tiež: Rakúsky politik Strache je vinný z korupcie!

 

Vypočutie Slovenky

Vypočúvanie Slovenky bolo v prvý deň súdneho pojednávania v septembri prerušené z psychických dôvodov. V stredu (13. októbra) vypovedala oddelene od Hessenthalera. Ako dôvod uviedla strach, pretože ju mal detektív ohrozovať pištoľou. Vypočúvanie Slovenky podľa agentúry APA v stredu sprevádzali problémy. Jej výpoveď nebola podľa sudcu chronologická a používala striedavo slovenčinu i nemčinu.

 

 

Štyridsaťročný Hessenthaler obvinenia popiera. Podľa jeho právnika Olivera Scherbauma je cieľom obvinení "eliminovať" kritikov korupcie v politike.

 

Korupcia na najvyšších miestach

Koaličná vláda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho sa v roku 2019 rozpadla po zverejnení videa zhotoveného na španielskom ostrove Ibiza.

 

Strache vo videu zo stretnutia, ktoré bolo podľa médií pripravené ako pasca, naznačuje možnosť prísunu verejných zákaziek výmenou za pomoc pri volebnej kampani. Po zverejnení videa Strache odstúpil z funkcií vicekancelára i šéfa FPÖ.

 

img

 

V septembri 2019 sa konali nové parlamentné voľby, ktoré priniesli návrat kancelára Kurza. Jeho ľudovci vytvorili koaličnú vládu so Zelenými.

 

Strache dostal koncom augusta 15-mesačný podmienečný trest odňatia slobody za korupciu, pričom išlo o jedno z vyšetrovaní vyplývajúcich z kauzy Ibiza. Strache sa voči rozsudku odvolal. Počas minulého týždňa však pre korupciu a ovplyvňovanie verejnej mienky pred spomínanými voľbami obvinili aj Kurza. Ten v sobotu oznámil svoju rezignáciu. Vo funkcii ho v pondelok nahradil Alexander Schallenberg.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sebastian Kurz poprel pravosť mailov, ktoré ho spájajú s kauzou Ibiza

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona