V radoch Islamského štátu bojujú aj stovky ozbrojencov z Číny

NETKY.SK • 15 December 2014, 11:48 • 2 min
V radoch Islamského štátu bojujú aj stovky ozbrojencov z Číny

PEKING - Približne 300 bojovníkov z Číny bojuje v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

K džihádistom z IS sa pridávajú prevažne členovia Islamského hnutia Východného Turkestanu (ETIM) - militantnej separatistickej skupiny operujúcej na severozápade Číny a v oblasti afgansko-pakistanskej hranice.  

 

Členovia ETIM - ako uvádza čínska tlač - cestujú do Sýria a Iraku cez územie Turecka. Podľa správ bezpečnostných predstaviteľov z irackého Kurdistanu, Sýrie a Libanonu v regióne operuje okolo 300 extrémistov z Číny. 

 

Čínske úrady obviňujú ETIM zo série teroristických útokov v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang a zo snáh o vytvorenie nezávislého štátu Ujgurov v tomto regióne. Mnohí zahraniční experti však pochybujú akcieschopnosti skupiny a údajnú hrozbu zo strany ETIM považujú za zveličenú. 

 

Peking opakovane vyjadruje znepokojenie nad postupom Islamského štátu (IS) na Blízkom východe a obáva sa následkov tohto vývoja na bezpečnostnú situáciu v Sin-ťiangu. 

 

Zatiaľ však neprejavil úmysel podporiť medzinárodnú koalíciu pod vedením USA, ktorá bojuje proti IS v Sýrii a Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies