V radoch IS bojuje 30.000 až 50.000 ozbrojencov

NETKY.SK • 26 September 2014, 09:32 • 2 min
V radoch IS bojuje 30.000 až 50.000 ozbrojencov

MOSKVA/NEW YORK - Oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) majú od 30.000 do 50.000 príslušníkov. Ich rady stále dopĺňajú islamistickí radikáli z Európy, USA a Spoločenstva nezávislých štátov, vyhlásil dnes podľa agentúry RIA Novosti tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev.

slovakia

left justify in out

Rusko sa v tejto súvislosti obáva, že IS, ktorý momentálne kontroluje rozsiahle časti územia Sýrie a Iraku, môže podkopať medzinárodnú bezpečnosť, upozornil Patrušev.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes zopakoval, že Moskva je pripravená pomôcť Iraku v boji s "teroristickou hrozbou, najmä s oddielmi IS". Lavrov sa tak vyjadril v rozhovore s irackým premiérom Hajdarom Abádím, ktorý sa uskutočnil v newyorskom sídle OSN, kde sa koná Valné zhromaždenie tejto organizácie. Ruský minister potvrdil, že Rusko podporuje územnú celistvosť, nezávislosť a suverenitu Iraku, ktorého časti kontrolujú sunnitskí islamisti. 
      

Obaja politici okrem toho posúdili aj celkovú situáciu na Blízkom východe s akcentom na efektívny odpor proti terorizmu, a to "na základe medzinárodne akceptovanej právnej bázy". Islamský štát - donedávna nazývaný Islamský štát v Iraku a Levante - je radikálna islamistická teroristická organizácia pôvodom z Iraku. Na území, ktoré sa tejto výbojnej skupine podarilo dobyť, vyhlásila moslimský kalifát, samostatný štát rovnakého mena - Islamský štát. IS ovláda aj rozsiahle oblasti v Sýrii, odkiaľ minulý týždeň ušli do Turecka tisíce Kurdov.
      

Tento kalifát si nárokuje náboženskú autoritu nad všetkými moslimami na svete a snaží sa o vládu nad všetkými územiami obývanými moslimskými veriacimi - teda o obnovu kalifátu na území v čase jeho historicky najväčšieho rozsahu: severnej Afriky, Pyrenejského polostrova, Balkánu, Krymu, Kaukazu i časti Indie.
      

Na územiach, ktorých sa zmocnil, zavádza IS právo šaríja vynucované v niektorých oblastiach už aj náboženskou políciou, na živote sú ohrození vyznávači iných náboženstiev. Expanzia IS v priebehu leta vyústila aj do nekontrolovaného plienenia tisícok archeologických a architektonických pamiatok nevyčísliteľnej kultúrnej hodnoty, predstavujúcich tisícročia dejín severnej Mezopotámie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies