V rádiách by mali hrať viac slovenskej hudby

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 10:11 • 2 min
V rádiách by mali hrať viac slovenskej hudby

BRATISLAVA – V rádiách na Slovensku by sa malo hrať viac slovenskej hudby. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, o ktorej budú poslanci diskutovať v úvode 10. dňa 53. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo kultúry návrhom zavádza povinné kvóty pre vysielanie slovenskej hudby v rádiách. Rozhlasoví vysielatelia s licenciou, teda súkromné rádiá, budú musieť v roku 2016 vyhradiť slovenskej hudbe najmenej 20 % a od roku 2017 najmenej 25 % času z vysielania hudby. Verejnoprávny Slovenský rozhlas má v roku 2016 hrať najmenej 30 % a od roku 2017 35 % slovenskej hudby. Ide o podiely za každý mesiac a SRo ich "bude musieť dosiahnuť v každej rozhlasovej programovej službe osobitne". Z podielu odvysielaných slovenských hudobných diel má byť najmenej jedna pätina nových. Počítať sa budú iba tie slovenské piesne, ktoré zaznejú od 6:00 do 24:00.

 

Za slovenské hudobné dielo rezort kultúry považuje "hudobné dielo s textom alebo bez textu, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo najmenej jeden autor textu je, alebo bol štátnym občanom SR, alebo má či mal na jej území trvalý pobyt; hudobné dielo s textom alebo bez textu, predvedené najmenej jedným výkonným umelcom, ktorý je alebo bol štátnym občanom SR, alebo má či mal na jej území trvalý pobyt, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku".

 

Parlament dnes prerokuje aj vládny návrh zákona o kultúrno-osvetovej činnosti a návrh autorského zákona. Diskutovať sa má aj o návrhu štatútu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies