V. Putin predĺžil zákaz vývozu obilia až do ukončenia žatvy v roku 2011

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:22 • 2 min
V. Putin predĺžil zákaz vývozu obilia až do ukončenia žatvy v roku 2011

V. Putin predĺžil zákaz vývozu obilia až do ukončenia žatvy v roku 2011

slovakia

left justify in out

img

Ruský premiér Vladimir Putin dnes predĺžil zákaz vývozu obilia až do zberu budúcoročnej úrody. Podľa Putina zákaz bude zrušený až potom, ako budú známe výsledky žatvy v roku 2011. Zákaz sa týka najmä pšenice, ale aj pšeničnej múky, jačmeňa, raže a kukurice.
      Nečakané oznámenie premiéra zaskočilo analytikov a ceny pšenice na komoditnej burze v Chicagu posunulo opäť vyššie. Viacerí analytici najskôr mysleli, že sa pomýlil a myslel dokončenie tohtoročnej žatvy, jeho slová o roku 2011 však potvrdil aj hovorca.
      Rusko je jedným z najväčších vývozcov obilia, no tohtoročné úrody z veľkej časti zničilo dlhotrvajúce sucho a s ním spojené požiare. Krajina zaznamenala najhorúcejšie leto za ostatných 130 rokov.
      Bez ohľadu na zákaz však ruskí farmári majú aj tak iba minimálny záujem o vysoký objem vývozu, keďže ceny v Rusku rastú rýchlejšie než na svetových trhoch.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies