V putách NAKA počas včerajšej akcie skončilo osem ľudí. Deväť má už na krku obvinenie

NETKY.SK • 1 December 2021, 06:11 • 2 min
V putách NAKA počas včerajšej akcie skončilo osem ľudí. Deväť má už na krku obvinenie

BRATISLAVA - Policajná akcia sa týkala manipulovania verejných obstarávaní. U diaľničiarov si mali prísť na miliónové zákazky spriaznené firmy.

slovakia

left justify in out

Národná diaľničná spoločnosť, a. s., (NDS) v súvislosti so včerajšou policajnou akciou NAKA uviedla, že bude plne súčinná pri úkonoch súvisiacich s vyšetrovaním orgánov činných v trestnom konaní.

 

Machinácie pri verejenom obstarávaní
K policajnej akcii sa vyjadrilo aj ministerstvo dopravy a výstavby. „Nemáme žiadne detailné informácie k zásahu, vieme len, že sa netýkali žiadnej z prevádzok NDS. Budeme absolútne nápomocní orgánom činným v trestnom konaní, samozrejme, ak o to prejavia záujem,“ uviedol hovorca rezortu dopravy a výstavby Ivan Rudolf.

Akcia podľa portálu aktuality.sk opäť súvisí s machináciami pri verejnom obstarávaní v NDS. Prezident Policajného zboru Štefan Hamran na tlačovej besede v utorok informoval, že bolo zadržaných osem a obvinených deväť osôb.

 

img

 

Vyšetrovanie pre desiatky obstarávaní sa začalo pre trestné oznámenie samotnej NDS. Pred niekoľkými mesiacmi NAKA obvinila z manipulácií pri verejnom obstarávaní a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku niekoľko osôb.

 

Profitovali spriaznené firmy

Systém mal v NDS podľa portálu fungovať tak, že páchatelia účelovo rozdelili zákazku na menšie, aby sa na ne nevzťahovali prísnejšie pravidlá pre verejné obstarávanie. Kšefty následne posunuli sprazneným firmám. 

NAKA v pondelok zasahovala na viacerých miestach Slovenska v súvislosti s hospodárením v NDS. V teréne bola asi stovka elitných policajtov, ktorá operovala v Bratislave, Trenčíne, v Žiline aj na východe Slovenska.

 

img

 

„Toto je už v poradí štvrtý zásah týkajúci sa diaľničiarov. Prvý zo septembra minulého roka súvisel s predraženým nákupom kamier za desiatky miliónov eur, muži zákona prehľadávali aj priestory rodinnej firmy Bödörovcov – Security Bonul,“ informovali aktuality.sk.
 

Súvisiaci článok: Ďalšia akcia NAKA! Stovka elitných policajtov zasahuje po celom Slovensku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies