VIDEO Bombu, ktorá mala narušiť voľby v Keni, odpálila hyena, v Nairobi zastrelili 2 ľudí

NETKY.SK • 9 August 2017, 19:04 • 2 min
VIDEO Bombu, ktorá mala narušiť voľby v Keni, odpálila hyena, v Nairobi zastrelili 2 ľudí

NAIROBI - Úradujúci kenský prezident Uhuru Kenyatta vedie v predbežných výsledkoch volieb, v ktorých sa v utorok uchádzal o nové funkčné obdobie, pričom bol jeho hlavným vyzývateľom opozičný politik Raila Odinga. Akonáhle sa ľudia dozvedeli o výsledkoch volieb, na protest vyšli do ulíc.

slovakia

left justify in out

Stovky ľudí protestovali dnes v meste Kisumu na juhozápade Kene proti výsledkom prezidentských volieb, podľa ktorých zvíťazil s výrazným náskokom úradujúci prezident Uhuru Kenyatta. Demonštranti tvrdia, že sa ich polícia snažila rozohnať streľbou a slzotvorným plynom.

 

Podľa svedka citovaného agentúrou AP vypukol v meste chaos po tom, ako opozičný politik Raila Odinga, hlavný Kenyattov súper, vystúpil v televízii a výsledky volieb označil za sfalšované. Opozičný politik, ktorý má v meste mnoho prívržencov, vyhlásil, že do databázy volebnej komisie prenikli hackeri s cieľom narušiť demokratický volebný proces a výsledky zmanipulovali.

 

K chaotickej a napätej situácii prispela aj podomácky vyrobená bomba, umiestnená extrémistami so zámerom narušiť priebeh volieb. K výbuchu v okrese Lamu došlo po tom, ako po bombe prešla hyena. Bomba bola nastražená na ceste, ktorú využívajú volební predstavitelia na prepravu hlasovacích lístkov do sčítacieho strediska. Zároveň boli v metropole Nairobi počas protestov proti predbežným výsledkom volieb zastrelení dvaja ľudia.

 

Ústredná volebná komisia dnes ráno po zrátaní hlasov z 85 percent volebných miestností uviedla, že 55-ročný Kenyatta vedie nad 72-ročným Odingom v pomere 54,8 ku 44,3 percenta hlasov. Podľa opozície však v skutočnosti zvíťazil Raila Odinga, ktorý podľahol v súboji s Kenyattom aj v predchádzajúcich voľbách v roku 2013.

 

 

Kenský novinár Fred Ooko uviedol, že v jednom zo slumov v Kisumu ľudia pálili pneumatiky a zablokovali cesty. Kenská polícia priznala, že jej príslušníci strieľali na demonštrantov na juhozápade Kene, pričom usmrtili jednu osobu. Odinga napadol súdnou cestou aj výsledky prezidentských volieb spred štyroch rokov, avšak neúspešne. Oficiálne výsledky najnovších, utorkových volieb označil za fiktívne. Opozícia podľa neho robí vlastné paralelné sčítavanie hlasov, ktoré údajne naznačuje jasnú Kenyattovu porážku.

 

S prezidentskými voľbami v Keni sa už skôr spájali obavy z vypuknutia krvavých násilností, k akým došlo po voľbách v roku 2007. Obavy posilnilo aj zavraždenie vysokopostaveného volebného predstaviteľa, ku ktorému došlo len pár dní pred utorkovými voľbami. Bohatý podnikateľ Kenyatta je synom prvého prezidenta Kene po vyhlásení nezávislosti od britskej koloniálnej vlády. Odinga pred hlasovaním uviedol, že výsledky volieb akceptuje v prípade čestnej porážky, ktorú však označil za nepravdepodobnú.

 

Medzi zahraničnými pozorovateľmi monitorujúcimi priebeh prezidentských volieb v Keni je aj bývalý šéf americkej diplomacie John Kerry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona