V prvom zamestnaní môžu byť mnohé veci iné, ako absolvent očakával

NETKY.SK • 14 Júl 2011, 11:46 • 2 min
V prvom zamestnaní môžu byť mnohé veci iné, ako absolvent očakával

V prvom zamestnaní môžu byť mnohé veci iné, ako absolvent očakával

slovakia

left justify in out

img

Na svoje prvé zamestnanie by sa mal absolvent pripraviť. Mnohé veci môžu byť totiž úplne iné, ako absolvent očakával, a hlavne iné ako počas jeho obdobia prežitého či už na strednej alebo vysokej škole. Pre TASR to uviedla Klára Javorská z personálnej spoločnosti Trenkwalder.
      "Dôležité je, aby si uvedomili, že vstupujú do pracovného procesu, a budú sa učiť, ak to už nenadobudli predtým, základným pracovným návykom, budú spoznávať zásady firemnej kultúry, to, či je napríklad v spoločnosti zaužívané tykanie alebo vykanie, aký je dresscode, ako prebiehajú porady. V tomto smere je dôležité, aby sa zoznámili so všetkými vnútrofiremnými dokumentmi, ktoré práve určujú takéto formy správania sa respektíve vystupovania," vysvetlila.
      Dodala, že rozčarovanie absolventa môže prameniť aj z pracovných postupov, ktoré sú v danej firme bežné. "Absolvent ich môže považovať za zastarané, neefektívne, no v prvých mesiacoch nového zamestnania by sa mal vyvarovať radikálnej a otvorenej kritiky firemného systému.  V prvom rade totiž ešte dostatočne nepozná fungovanie firmy a v mnohom sa bude mýliť," konštatovala Javorská.
      Kritizovať sa neoplatí aj pre jeho mladosť. "Narazí na odpor už len preto, že je nový, a jeho názory tak ťažšie získajú širšiu podporu. S kritikou tak treba počkať na obdobie, keď je pracovník lepšie oboznámený s firemným systémom a ľuďmi a môže sa oprieť o svoje pozitívne výsledky v práci," uzavrela.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies