V prvom polroku zachytili colníci farmaceutické fejky za viac ako 66-tisíc eur

NETKY.SK • 16 Október 2015, 13:10 • 2 min
V prvom polroku zachytili colníci farmaceutické fejky za viac ako 66-tisíc eur

BRATISLAVA - V prvom polroku tohto roka slovenskí colníci zhabali falzifikáty farmaceutického tovaru za viac ako 66.000 eur ešte skôr, než sa dostali trh. Najčastejšie išlo o anabolické steroidy, omamné a psychotropné látky, výživové doplnky.

slovakia

left justify in out

Neznáme chemikálie smerovali na kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru (PZ). Najviac zaistení sa vykonalo na bratislavskom letisku.

"Colný úrad Žilina eviduje jeden prípad, keď colníci objavili pri kontrole pneumatík v kontajneri alobalové balíčky s neznámou látkou. S veľkou pravdepodobnosťou ide o anabolické steroidy. Vzorky boli odoslané na expertízu. Na Pobočke colného úradu Košice Pošta vrátili odosielateľovi 12 zásielok, v nich bolo 118 balení liekov alebo výživových doplnkov," informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

 

Od roku 2009 celkové množstvo zaistených napodobenín každoročne stúpa. Hlavným zdrojom dovozu je aj naďalej Čína, ktorá produkuje až 85 % všetkých falšovaných produktov. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) odhaduje nárast hodnoty falšovaného a pirátskeho tovaru na 1,77 bilióna USD ročne.

 

Dovoz falšovaných farmaceutík ohrozuje nielen zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov, ale vážne zasahuje aj do práv duševného vlastníctva, čím vznikajú značné hospodárske škody. Kľúčovú úlohu pri zabraňovaní dovozu a ochrane práv majiteľov ochranných známok plnia Colné orgány Európskej únie(EÚ). Tie sa pri zaistení tovaru spoja s majiteľmi ochrannej známky.

 

"Majitelia sa môžu do desiatich pracovných dní vyjadriť, či chcú vo veci konať a akým spôsobom. Tovar sa buď v rámci zjednodušeného postupu zlikviduje na náklady jeho majiteľa, nakoľko porušil právo duševného vlastníctva, alebo držiteľ ochrannej známky dá podnet na súd. Ten rozhodne, či ide o falzifikáty a ako sa má s nimi ďalej naložiť," objasnila postup hovorkyňa FS. Majiteľ fejkov môže na základe právoplatného rozsudku dostať pokutu až do 66.387,83 eura.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies