V prvom polroku spĺňalo podmienky pre zaradenie do práce 6559 väzňov

NETKY.SK • 14 August 2017, 17:17 • 2 min
V prvom polroku spĺňalo podmienky pre zaradenie do práce 6559 väzňov

BRATISLAVA - Austrálsko-britská speváčka Natalie Imbruglia sa predstaví 28. novembra v trenčianskom Piano klube.

slovakia

left justify in out

Uviedol riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. Podľa jeho slov z celkového priemerného počtu 10.294 väznených osôb za šesť mesiacov roka 2017 spĺňalo podmienky pre zaradenie do práce v priemere 6559 osôb.

 

"Rozdiel v počte 3735 osôb tvorili obvinení v počte 1466 osôb a odsúdení v počte 2269 osôb, ktorí zo zdravotných, vekových a iných zákonných dôvodov neboli zahrnutí do evidencie zamestnanosti. Z evidovaného počtu 6559 zaraditeľných osôb do práce bolo v priemere denne zaradených 4486 odsúdených a 54 obvinených. Pri priemernom dennom počte 4540 obvinených a odsúdených zaradených do práce bola dosiahnutá za hodnotené obdobie zamestnanosť 69,22 percenta," konkretizoval Baláž.

 

Najvyššia zamestnanosť je dosahovaná vo väzenských ústavoch Dubnica nad Váhom, Nitra-Chrenová, Hrnčiarovce nad Parnou a Sučany. Priemerná pracovná odmena za prvý polrok bola vo výške 111,57 eura.

"Zamestnávanie odsúdených zohráva v podmienkach väzenstva dôležitú úlohu, nakoľko práca je považovaná za významný psychohygienický faktor. Odsúdený sa zaraďuje do práce v súlade s účelom výkonu trestu. Pritom sa prihliada na bezpečnostné hľadisko (osobitne pri pracoviskách mimo ústavu), zdravotný stav, využitie pracovnej kvalifikácie a plnenie cieľov programu zaobchádzania. V ekonomickej oblasti je dôležitým prínosom príjem do štátneho rozpočtu z rozúčtovania pracovných odmien odsúdených. Z vykonaných zrážok sa prioritne uhrádzajú náklady výkonu trestu odňatia slobody, poukazuje sa výživné pre závislé osoby, poistné do poistných fondov, hradia sa dane a ďalšie pohľadávky," povedal Baláž.

 

"Odsúdení a obvinení pracujú v ústave ako odborní režijní pracovníci, kde zabezpečujú činnosti potrebné k činnosti ústavov – ide napríklad o holičov, upratovačov, kuchárov, elektrikárov, murárov, automechanikov, kuričov, záhradníkov atď. Väčšina odsúdených však pracuje v strediskách vedľajšieho hospodárstva, ktoré  vykonávajú vlastnú výrobnú činnosť zameranú najmä na uspokojovanie potrieb zboru, to je výrobu výstrojných súčastí pre väznené osoby a výstrojných súčastí pre príslušníkov, bielizne, pracovných odevov, dreveného a kovového nábytku, základných poľnohospodárskych produktov – krmovín, zeleniny a mäsa, alebo v strediskách vedľajšieho hospodárstva, ktoré poskytujú práce a služby iným právnickým a fyzickým osobám na pracoviskách v ústave alebo mimo ústavu, rozpočtovým organizáciám, obciam, verejným inštitúciám," dodal Baláž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies