V prvom polroku najmenej požiarov za posledných päť rokov, hlásia ŽSR

NETKY.SK • 9 August 2016, 13:43 • 2 min
V prvom polroku najmenej požiarov za posledných päť rokov, hlásia ŽSR

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v prvom polroku tohto roka najnižší počet požiarov za posledných päť rokov.

slovakia

left justify in out

Výrazný pokles počtu požiarov priniesli podľa Ivany Popluhárovej z Odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR prijaté opatrenia v prevencii proti požiarom, ale aj všímavosť zamestnancov železníc.

 

Za šesť mesiacov bolo na infraštruktúre ŽSR celkovo 44 požiarov, čo je o sedem menej ako v minulom roku. Požiare sa našťastie zaobišli bez zranení, či strát na životoch. Najväčší podiel požiarov podľa druhu tvoria požiare suchých porastov v ochrannom pásme dráhy. Vznikali najmä nepovoleným vypaľovaním na pozemkoch vo vlastníctve súkromných osôb, ktoré sa preniesli na pozemky v správe ŽSR, prípadne od brzdenia nákladných vlakov.

 

Z požiarov ŽSR súvisiacich s infraštruktúrou bolo zaznamenaných 30 požiarov suchých porastov, päť požiarov budov v správe ŽSR a deväť iných prípadov. Celková škoda, ktorá vznikla ŽSR pri týchto požiaroch, je 130.900 eur, avšak uchránili sa hodnoty vo výške 102.587 eur.

 

Požiar s najvyššou škodou vznikol 25. júna v areáli Múzejno – dokumentačného centra v Bratislave vo "Veľkej vodárni". Jeho príčinou bolo samovznietenie vplyvom horúceho letného počasia. Objekt bol postavený v 80. rokoch 19. storočia, v roku 1990 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a v súčasnej dobe bol využívaný ako depozitár zbierkových predmetov múzea. Požiar začal v prístavbe veľkej vodárne a vplyvom vysokých teplôt sa rozšíril aj ďalej do budovy. Predpokladaná výška škody je 130.000 eur.

 

Z ostatných požiarov na tratiach ŽSR bolo počas prvých šiestich mesiacov aj 21 požiarov zmluvných dopravcov a jeden požiar objektu v správe ŽSR, ktorý bol v čase vzniku požiaru v prenájme.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies