V prvom polroku boli na území SR nadpriemerné zrážky

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 10:50 • 2 min
V prvom polroku boli na území SR nadpriemerné zrážky

BRATISLAVA - V prvom polroku 2013 boli na väčšine územia Slovenska nadnormálne zrážky. Výnimkou bol iba apríl, ktorý bol, naopak, prevažne zrážkovo podnormálny.

slovakia

left justify in out

"Ak by sme hodnotili priestorové úhrny zrážok v mesiacoch január až jún 2013 na Slovensku, tak všetkých šesť mesiacov bolo zrážkovo neštandardných. Ak v tomto roku pribudne ešte aspoň jeden takýto mesiac, zaradí sa rok 2013 medzi roky, kedy nadpolovičná väčšina mesiacov mala neštandardné zrážky,"  informuje na svojej webovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav.

Takýchto rokov v posledných desaťročiach pribúda. Patrí k nim rok 2010, 2005, 1994, 1990, 1988, takže v posledných 26 rokoch ich bude veľmi pravdepodobne šesť a od roku 1881 do roku 1987, čo je viac ako storočie, ich bolo tiež šesť.

Priestorový úhrn zrážok pre celé územie Slovenska prestavoval v prvej polovici roka 2013 takú vysokú hodnotu, že k dosiahnutiu ročného normálu zrážok chýbalo na konci júna už iba približne 200 mm zrážok, čo je len o niečo viac ako štvrtina ročného normálu priestorového úhrnu zrážok pre Slovensko. "Úhrny zrážok v období január až jún 2013 mali špecifické priestorové rozloženie. Ich pôvod bol prevažne v tlakových nížach a frontálnych vlnách, ktoré vznikali južne od Álp a v druhej polovici jari a na začiatku leta sa pridali aj zrážky z búrkových lejakov. Najväčšie zrážky sa v prvej polovici roka 2013 koncentrovali v južnej polovici stredného Slovenska a na juhozápade východného Slovenska," uvádza SHMÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies