V prvom polroku 2015 zomreli vo svete pri výkone práce desiatky novinárov

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 14:16 • 2 min
V prvom polroku 2015 zomreli vo svete pri výkone práce desiatky novinárov

LONDÝN - Celkovo 60 novinárov zomrelo vo svete v prvej polovici tohto roka počas výkonu svojej práce.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšej správy Medzinárodného inštitútu pre bezpečnosť novinárov (INSI), o ktorej dnes informovala stránka denníka The Guardian. Po prvý raz sa na prvé miesto zoznamu najnebezpečnejších krajín pre výkon novinárskeho povolania dostala západná krajina - Francúzsko, kde v januári pri útoku islamských fanatikov zomrelo osem redaktorov magazínu Charlie Hebdo.


Druhé miesto nelichotivého rebríčka obsadili Južný Sudán a Jemen, kde od začiatku roka do konca júna prišlo o život po šesť žurnalistov. S piatimi obeťami nasledujú Irak a Líbya, prvú päticu uzatvára Brazília. Najčastejšou príčinou smrti je zastrelenie, nasledujú výbuch, dekapitácia, ubodanie, ubitie, mučenie, dopravná nehoda a iné neprirodzené úmrtia. Najviac prípadov sa paradoxne stalo počas obdobia mieru.


"Tento rok bude zrejme v bilancii zavraždených žurnalistov horší než predchádzajúci. Najohrozenejšími sú miestni novinári, ktorí zo všetkých obetí tvoria až 90 percent," uviedol riaditeľ INSI Richard Sambrook.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies