V prvom kole volieb konzervatívneho lídra v Británii zvíťazila Theresa Mayová

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 06:40 • 2 min
V prvom kole volieb konzervatívneho lídra v Británii zvíťazila Theresa Mayová

LONDÝN - Poslanci britskej Konzervatívnej strany dnes v prvom kole rozhodovali o tom, kto nahradí na poste straníckeho lídra odstupujúceho premiéra Davida Camerona. Prekvapivo veľa, až polovicu hlasov, získala ministerka vnútra Theresa Mayová, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mayovej vyjadrilo podporu 165 z 329 konzervatívnych členov Dolnej snemovne parlamentu, ktorí sa na dnešnom tajnom hlasovaní zúčastnili.

 

Ministerka pred júnovým referendom podporovala zotrvanie Británie v EÚ, avšak akceptovala vôľu voličov, ktorí rozhodli o brexite. Podľa vlastných slov sa bude snažiť vyrokovať čo najlepšiu dohodu upravujúcu nové vzťahy medzi Londýnom a Bruselom.

 

Za Mayovou výrazne zaostala ministerka pre energetiku Andrea Leadsomová, ktorú podporilo 66 hlasujúcich.

Na treťom mieste skončil so 48 hlasmi minister spravodlivosti Michael Gove a za ním so 34 hlasmi minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb.

 

Posledné miesto patrí bývalému šéfovi rezortu obrany a zástancovi brexitu Liamovi Foxovi, ktorého podporilo iba 16 poslancov. V súlade so straníckymi pravidlami tak Fox zo zápasu o post lídra vypadol.

 

Ďalšie kolo hlasovania, už len za účasti štyroch kandidátov, sa uskutoční vo štvrtok. Poslanci postupne vyberú dvoch kandidátov, o ktorých budú napokon hlasovať všetci členovia Konzervatívnej strany. Meno nového predsedu má byť ohlásené do 9. septembra.

 

David Cameron avizoval svoje odstúpenie z čela vlády i Konzervatívnej strany po minulotýždňovom referende, v ktorom britskí voliči - napriek jeho výzvam - rozhodli o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Z premiérskeho postu by mal odísť v októbri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies