Harabina za predsedu Najvyššieho súdu nezvolili ani v druhom kole

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 20:16 • 2 min
Harabina za predsedu Najvyššieho súdu nezvolili ani v druhom kole

SOBRANCE - Štefana Harabina dnes za predsedu Najvyššieho súdu SR nezvolila súdna rada na zasadaní v Sobranciach ani na druhý pokus. Harabinovi v druhom kole dalo svoj hlas šesť členov, dvaja boli proti, ostatní sa zdržali. Jeho protikandidátka Jana Bajánková získala päť hlasov.

slovakia

left justify in out

Keďže ani jeden z kandidátov nezískal potrebných desať hlasov, budú sa konať nové voľby do 120 dní. Výsledky volieb potvrdil Peter Straka, predseda volebnej komisie.

 

Ako po skončení volieb uviedol Štefa Harabin, nepovažuje to za prehru, veď získal najviac hlasov Doložil, že voľbu ovplyvnili politici a na otázku ako uviedol, že Bajánkovú predsa nominoval minister Tomáš Borec. Doložil, že si myslel, že ju navrhujú sudcovia NS SR a preto ju zo začiatku podporoval, kým sa nedozvedel, kto ju navrhol.

 

V prvom kole súdna rada predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR nezvolila. Po takmer piatich hodinách prikročila súdna rada k voľbe predsedu NS SR.

Ako uviedol predseda volebnej komisie Peter Straka, hlasovanie súdnej rady je verejné. Oprávnenie hlasovať má šestnásť členov súdnej rady.

 

Štefan Harabin získal v prvom kole najviac – sedem hlasov. Proti boli dvaja a ostatní sa zdržali. Jane Bajánkovej dalo svoj hlas päť členov súdnej rady, proti bol jeden a ostatní sa zdržali. Za Zuzanu Ďurišovú hlasovali traja členovia súdnej rady, proti nebol nikto, ostatní sa zadržali. 

 

Keďže ani jeden z kandidátov na predsedu NS SR nezískal potrebný počet hlasov, voľby budú pokračovať druhým kolom.

 

Všetci traja kandidáti na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR dnes predstavili pred súdnou radou svoje programy. Svoje poradie si vyžrebovali. Prezentácia a vypočutie kandidátov trvali takmer tri hodiny.

 

 

Ako prvá vystúpila Zuzana Ďurišová, ktorú navrhlo združenie Sudcovia za otvorenú justíciu. Povedala, že jej ambíciou je vrátiť a zvýšiť dôveryhodnosť justície a skvalitniť výber sudcov, ktorí majú prísť na NS SR. Podľa nej treba otvorene pomenovať problémy v justícii, ktoré sú príčinou nízkej dôvery v súdy. Chce lepšie spravovať súdnictvo, pričom ku všetkým sudcom chce pristupovať rovnako a nedeliť ich na privilegovaných a ostatných. Uviedla, že nemieni aplikovať autoritatívny štýl riadenia, ako to robil Štefan Harabin. Podľa nej treba urýchlene zvýšiť počet asistentov na NS SR, zabezpečiť lepšie priestorové podmienky. Potom odpovedala na otázky členov súdnej rady. Povedala, že neschvaľuje psychotesty a bezpečnostné previerky sudcov, v krajnom prípade iba ak do systému vstupuje nový sudca. Vyslovila názor, že niektorí zo sudcov podpísali návrh pre Harabina zo strachu, aby neboli šikanovaní, ďalší preto, lebo patria do skupiny privilegovaných. 

 

img

 

Druhá sa predstavila Jana Bajánková, ktorú navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec. Uviedla, že považuje za správne zmeniť štýl riadenia a systém práce na ústavnom súde. Nemá záujem rozdeľovať sudcov na tých našich a ostatných. Chce ponúknuť NS SR nový, kultivovaný spôsob riadenia a sústrediť sa na skvalitnenie organizácie práce, ako aj pracovných podmienok sudcov. Podľa nej treba urobiť vnútorný personálny a finančný audit s cieľom zabezpečiť efektívny chod súdu a zvýšiť počet asistentov na maximálne možnú mieru, aj zdokonaliť informačný systém. Konštruktívny dialóg chce viesť s ostatnými zložkami štátnej moci. Váži si prácu sudcov vo všetkých kolégiách a chce zvýšiť intenzitu spolupráce s krajskými a okresnými súdmi. Na otázky členov súdnej rady napríklad uviedla, že ako prvé v prípade svojho zvolenia by riešila rozvrh práce a zvýšenie počtu asistentov pre jednotlivé kolégia. Podľa nej treba riešiť počet súdnych úradníkov, pretože najmä sudcovia na okresných súdoch sú preťažení. Myslí si, že vnútorný personálny audit by ukázal, kde sú možné zdroje, prípadne, kde žiadať zvýšenie prostriedkov v rámci rozpočtu. Za medzeru v činnosti NS SR považuje zjednocovanie rozhodovaní súdov. 

 

img

 

Ako posledný s prezentáciou vystúpil Štefan Harabin, ktorý uviedol, že je pre neho cťou, že na základe podpory 75 percent kolegov Sudcovskej rady NS SR a Združenia sudcov Slovenska sa môže uchádzať o post predsedu NS SR a „takú podporu doteraz nemal žiaden kandidát“. Vyhlásil, že za pätnásť rokov nikdy neporušil zákon, na čo verejnosť prítomná v sále nesúhlasne zašumela. Harabin uviedol, že najprv bude bilancovať, čo dosiahol. Uviedol, že zvýšil počet sudcov NS SR, počet asistentov, neklesol počet zapisovateliek, pričom vzrástli ich mzdy aj napriek kráteniu rozpočtu, skrátilo sa trvanie súdnych konaní zo štyroch na tri roky. Podľa Harabina treba pokračovať v elektronizácii spisov, ale v prvom rade treba získať novú alebo ďalšiu budovu, aby bolo možné prijať asistentov pre každého sudcu. Treba byť partnerom pre všetky sudcovské organizácie a predsedov súdov. Vie si predstaviť, že by sa cez internet prenášali priame prenosy zo súdnych konaní o korupcii. Treba robiť opatrenia na zrýchlenie súdnych konaní. Do trestného kolégia chce preradiť sudcov z obchodného kolégia, aby sa kvalitnejšie rozhodovali konania v majetkových veciach – najmä finančné podvody, daňové úniky. Zdôraznil, že mu pôjde o transparentnosť.    

 

img

 

Potom Harabin odpovedal na otázky členov súdnej rady. Na otázku k Bakimu Sadikimu uviedol, že Sadiki dostal 22 rokov pred útekom, rovnako i po návrate z cudziny. Pripustil, že pozná jeho manželku. K antidiskriminačným žalobám uviedol, že dodnes názor nezmenil a zdôraznil, že išlo o diskrimináciu a neporušil zákon, keď nepodal odvolanie voči rozhodnutiu okresného súdu, ktorý skupine sudcov priznal odškodnenie 100 000 eur. K bezpečnostným previerkam sudcov povedal, že jemu ako človeku neprekážajú a sám si ju dal urobiť. Môžu byť iba vo vzťahu k novým sudcom, aj to pochybuje, či to nie je protiústavné. U existujúcich sudcov nie je možné robiť previerky, lebo by šlo o retroaktivitu a prejav policajného štátu. „Rozdelením funkcie predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa nič nezlepší, neušetrí. Nový predseda súdnej rady bude poberať tri-, štyritisíc eur, tie by sme mohli dať na platy novým asistentom,“ povedal Harabin. Podľa jeho slov treba navýšiť počet sudcov minimálne o dvesto, o tristo, len tak sa dá znížiť počet prieťahov v súdnom konaní. Pokiaľ ide o povesť justície, uviedol, že treba, aby o justícii informoval nezávislý rozhlasový a televízny kanál, ktoré budú objektívne informovať. Prostriedky na to by mala vyčleniť Európska 

 

Jeden člen súdnej rady Harabinovi vyčítal jeho vulgárne vyjadrovanie a nadávky voči kolegom. Harabin pripustil, že niektoré jeho vyjadrenia boli expresívne, no povedal, že to nebolo osobné, ale motivoval ho zmysel pre spravodlivosť. Povedal, že sa bude snažiť korigovať svoje verbálne prejavy. Kritizoval aj to, že Harabin zrušil aprílové rokovanie súdnej rady a súdna rada nerokovala ani neprijala nijaké vyjadrenie k najnovším zákonom, ktoré sa týkajú sudcov a súdnej rady - napríklad otázka bezpečnostných previerok, rozdelenie funkcie predsedu NS SR a predsedu súdnej rady a iné. Harabin uviedol, že na rokovania s predstaviteľmi vlády a parlamentu chodil on, alebo poveril niekoho zastupovaním. „Čaká nás mimoriadne ťažké obdobie, ak sa zavedú bezpečnostné previerky či zrušenie imunity sudcov. Proti tomu sa treba rázne postaviť,“ dodal Harabin.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies