V prvom kole prezidentských volieb by vyhral Fico

NETKY.SK • 26 Január 2014, 15:17 • 2 min
V prvom kole prezidentských volieb by vyhral Fico

BRATISLAVA - Ak by sa prezidentské voľby konali v polovici januára, v prvom kole by zvíťazil premiér Robert Fico (Smer-DS).

slovakia

left justify in out

Ten by získal 38,8 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončil Andrej Kiska s podporou 18,6 percenta občanov a tretí by bol Milan Kňažko s 12,9 percentami. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median pre RTVS. Zber dát sa uskutočnil od 15. do 19. januára na vzorke 1033 respondentov. Odznelo to dnes v relácii RTVS O päť minút dvanásť.

Podľa prieskumu by skončil štvrtý Radoslav Procházka, ktorému by svoj hlas dalo 9,9 percenta respondentov, Pavol Hrušovský by získal 5,7 percenta hlasov, Helena Mezenská 5,6 percenta, Gyula Bárdos 2,6 percenta, Viliam Fischer 2,1 percenta, Ján Čarnogurský 1,9 percenta a Peter Osuský 0,6 percenta hlasov. Ostatní kandidáti by získali menej hlasov.

"Robert Fico má zabezpečenú podporu od stredoľavých voličov, v strede je Andrej Kiska a ostatní kandidáti sa zoskupili od stredu do prava," myslí si riaditeľ spoločnosti Median SK Jindřich Bardon. Ako dodal, prieskumom tiež zistili, že väčšie percento ľudí, ktorí volili v parlamentných voľbách KDH, sa prikláňajú k voľbe Roberta Fica. "Fico má tiež silnejšiu voličskú základňu u ľudí nad 45 rokov a skôr z menších miest a obcí. To je dôležitý fakt, ktorý môže hrať veľkú rolu," povedal Bardon, podľa ktorého sú oproti klasickým voľbám do parlamentu pragmatickejší voliči maďarskej národnosti, rozhodujúci sa aj pre iných kandidátov mimo svojej tradičnej voličskej základne.

Ako v relácii uviedol riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik, stále sa nedá jednoznačne povedať, kto postúpi do druhého kola okrem Roberta Fica. "Pokiaľ ide o súpera Roberta Fica v druhom kole, bolo by to veštenie z gule, lebo prieskumy na to zatiaľ odpoveď nedávajú," povedal Slosiarik, podľa ktorého sú prieskumy agentúr Median a Focus zatiaľ veľmi podobné. "Jeden prieskum kontroluje druhý a nevznikli veľké odlišnosti. Zdá sa, že sa vykryštalizovala jasnejšia trojka Kňažko, Kiska, Procházka a potvrdzuje sa, že reálnym súperom Roberta Fica bude pravdepodobne niekto z nich," povedal Slosiarik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies