V prvej vláde Macrona obsadili jeho stúpenci kľúčové ministerstvá

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 17:20 • 2 min
V prvej vláde Macrona obsadili jeho stúpenci kľúčové ministerstvá

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval dnes svoju novú 18-člennú vládu, v ktorej je polovica mužov a polovica žien. Vládu povedie premiér Édouard Philippe, ktorého Macron vymenoval v pondelok, prinajmenšom do parlamentných volieb plánovaných na jún.

slovakia

left justify in out

Kľúčové ministerstvá v novej vláde povedú Macronovi verní stúpenci, ale do funkcie ministra hospodárstva vymenoval prezident stredopravého politika. Celkovo však hlavné rezorty rozdelil rovnomerne medzi skúsených politikov z ľavého, centristického i pravého spektra politiky.

Socialista Jean-Yves Le Drian, ktorý bol vo vláde Macronovho predchodcu Francoisa Hollande ministrom obrany, sa stal ministrom pre Európu a zahraničné záležitosti.

Francois Bayrou, vodca centristického Demokratického hnutia, ktorý sa stiahol z prvého kola prezidentských volieb v prospech Macrona, prevezme rezort spravodlivosti.

Ďalšia centristka a Macronova verná stúpenkyňa Sylvie Goulardová, liberálna poslankyňa Európskeho parlamentu, bola vymenovaná za ministerku obrany.

Gérard Collomb, socialistický starosta Lyonu, prevezme kľúčový rezort ministerstva vnútra, zodpovedný za vnútornú bezpečnosť. Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav vyhlásený po smrtiacich teroristických útokoch z uplynulých dvoch rokov.

Rezort hospodárstva dostal Bruno Le Maire, bývalý minister hospodárstva, ktorý je rovnako ako premiér Philippe členom stredopravej strany Republikáni.

Ďalšie funkcie rozdelil Macron medzi ministrov vybraných z občianskej spoločnosti. Dobre známy moderátor televízneho programu venovaného prírode a životnému prostrediu Nicolas Hulot sa stal ministrom životného prostredia.

Generálny tajomník Elyzejského paláca Alexis Kohler uzavrel oznámenie o zložení novej vlády informáciou, že Macron sa prvýkrát stretne s jej členmi vo štvrtok.

Vláda zvyčajne zasadá v stredu, ale Macron a Philippe odložili vymenovanie nových ministrov o jeden deň s odôvodnením, že chceli, aby boli nádejní členovia vlády najskôr podrobení dôkladnej etickej a daňovej kontrole.

Macron dnes v Paríži prijal predsedu Európskej rady Donalda Tuska, čo médiá označili za dôkaz jeho odhodlanosti posilniť jednotu EÚ. Macron si želá, aby armády členských krajín viac spolupracovali, aby mali krajiny eurozóny spoločný rozpočet a daňové pravidlá. A zaviazal sa k tvrdému postoju pri rokovaní s Britániou o jej odchode z Únie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona