V provincii Uruzgán uniesli a obesili policajtku a tehotnú učiteľku

NETKY.SK • 19 December 2013, 17:21 • 2 min
V provincii Uruzgán uniesli a obesili policajtku a tehotnú učiteľku

KÁBUL - Telá dvoch unesených Afganiek, ktoré pracovali v štátnych službách, našli dnes pohodené v meste Tarín Kót, metropole konzervatívnej juhoafganskej provincie Uruzgán.

slovakia

left justify in out

Posmrtná prehliadka ukázala, že policajtka, matka dvoch detí Fírúze a tehotná učiteľka Malálaj boli obesené, informoval provinčný guvernér Abdulláh Hemat. Citovala ho agentúra Reuters, ktorá dodala, že obe ženy používali tak ako mnoho ľudí v Afganistane iba jedno meno.

Telá žien unesených v pondelok sa našli niekoľko kilometrov od zahraničnej vojenskej základne, na ktorej 11. decembra americké a austrálske sily odovzdali bezpečnostnú kontrolu v provincii afganským silám. Austrálčania opustili Uruzgán uplynulú nedeľu. Opakované útoky na Afganky pracujúce v štátnych inštitúciách, ktoré sa často končia ich smrťou, vyvolávajú obavy, že ťažko vybojované práva žien v krajine sú na ústupe. V uplynulých mesiacoch zabili na konzervatívnom juhu Afganistanu niekoľko policajtiek. Na ženy pracujúce pre afganskú vládu podporovanú Spojenými štátmi útočí Taliban, no aj mužskí príbuzní, ktorých hnevá, že chodia do práce. Často sú tiež cieľmi útoku v prípade sporu medzi rodinami. Veliteľ polície v provincii Uruzgán sa domnieva, že zabitie oboch žien súvisí s bojom znepriatelených rodín, dodala agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies