V profilige sa otvoril trh s voľnými hráčmi

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 18:10 • 2 min
V profilige sa otvoril trh s voľnými hráčmi

NEW YORK - V sobotu 1. júla na pravé poludnie (o 18.00 SELČ) sa v zámorskej NHL otvoril trh s voľnými hráčmi. Profiligové kluby podpisovali zmluvy s hokejistami, ktorým vypršali k 30. júnu zmluvy, alebo ich doterajší zamestnávatelia v predchádzajúcich dňoch vykúpili z kontraktu.

slovakia

left justify in out

Pozornosť sa sústredila najmä na neobmedzených voľných hráčov, teda na tých hokejistov, ktorí na základe veku, alebo odohratých rokov v NHL mohli uzavrieť kontrakt s ktorýmkoľvek klubom. Podľa ligových pravidiel mohli so záujemcami rokovať už počas uplynulého týždňa a aj sa predbežne dohodnúť na spolupráci, podpis však mohli zverejniť až v sobotu. Na trhu sa ocitlo tento rok viacero hviezdnych mien, najväčší záujem bol o obrancu Kevina Shattenkirka, interes budili i skúsení útočníci Alexander Radulov, Joe Thornton, Patrick Marleau, Thomas Vanek, Justin Williams či historicky druhý najproduktívnejší hráč súťaže Jaromír Jágr.

 

Tohtoročný trh bol preplnený brankármi, nové pôsobiská si hľadali napríklad Steve Mason, Ryan Miller, Brian Elliott, Jonathan Bernier či Antti Niemi. Väčšinou až neskôr prídu na rad rokovania s obmedzenými voľnými hráčmi (RFA). Štatút RFA majú hokejisti, ktorí ešte nedosiahli vek, respektíve neodohrali dostatočný počet rokov v NHL na to, aby mohli rokovať bez obmedzenia. Do pondelka museli dostať od svojich zamestnávateľov kvalifikované ponuky, lebo inak by stali neobmedzenými voľnými hráčmi.

 

Nemuseli s ponukami súhlasiť, mohli sa na zmluvách dohodnúť postupom času, ale obe strany sa základnou ponukou navzájom zaviazali. Pri určitých typoch obmedzených hráčov môže pri väčších sporoch rozhodnúť o výške platu arbitráž (môžu sa na ne prihlásiť obe strany). Ešte pred ňou sa však môžu dohodnúť na novom kontrakte. Všeobecne o obmedzených voľných hráčoch platí, že ich súčasný klub má možnosť dorovnať ponuku iného záujemcu. Medzi obmedzených voľných hráčov patrí aj slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý rokuje o predĺžení zmluvy s Detroitom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies