V procese so Slovákom Jozefom Roháčom vypočúvali svedka

NETKY.SK • 3 Február 2015, 20:01 • 2 min
V procese so Slovákom Jozefom Roháčom vypočúvali svedka

BUDAPEŠŤ - Budapeštiansky Súd hlavného mesta dnes pokračoval vypočúvaním svedka v pojednávaní zlúčených súdnych sporov, v ktorých je Slovák Jozef Roháč obvinený z dvoch vrážd vykonaných v Budapešti v roku 1998, informovala agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Druhým obvineným je Tamás P., ktorý mal objednať dve vraždy, z nich jedna sa stala v roku 1996.
     

Súd vypočul svedka Lászlóa Radnaiho, ktorý označil Tamása P. za zodpovedného za vraždu Józsefa Prisztása. O svedkovi obaja obvinení tvrdili, že je nedôveryhodný. Podľa Tamása P. Radnai klame vo viacerých veciach. Jozef Roháč svedkovi pred súdom povedal: "Zmenila sa politická situácia, preto ťa teraz potrebujú".
     

Podľa prokuratúry v prvom prípade Jozef Roháč na objednávku neznámej osoby zavraždil v roku 1998 maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa. V druhom prípade v tom istom roku na objednávku obvineného Tamása P. Slovák spáchal atentát na budapeštianskej ulici Aranykéz. Obeťami výbuchu osobného vozidla značky Polski Fiat sa stali štyria ľudia, medzi nimi aj podnikateľ József Károly Boros, ktorý spolupracoval v naftových kauzách s políciou.
     

Súdne pojednávanie aj dnes zabezpečovala desiatka príslušníkov policajného komanda vyzbrojených samopalmi.
     

Hlavná budapeštianska prokuratúra vzniesla obvinenie voči Jozefovi Roháčovi 19. marca 2013. V zmysle obžaloby tento občan SR pred 11. februárom 1998 bol neznámou osobou požiadaný, aby zavraždil maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa. Obvinený súhlasil so spáchaním vraždy a v príprave tohto trestného činu mu pomáhali Ladislav T. a Jozef H.
     

Podľa prokuratúry Jozef Roháč a Ladislav T. spáchali vraždu automatickou zbraňou s tlmičom. Spolu s Jozefom H. podnikateľa dlhšiu dobu sledovali. Prokuratúra vzniesla obvinenie voči Jozefovi Roháčovi z trestného činu úkladnej vraždy, zneužitia zbrane a streliva. Ladislava T. obvinili z trestného činu napomáhania k úkladnej vražde a zneužitia zbrane i streliva. Prípad Jozefa H. a neznámeho objednávateľa vraždy prokuratúra oddelila.
     

Maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) vypočul začiatkom marca 2013 Jozefa Roháča v prípade bombového atentátu na budapeštianskej ulici Aranykéz v roku 1988 ako podozrivého.
     

Obvineného Slováka zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies