V procese s bývalým šéfom daniarov Miroslavom M. vypovedal svedok

NETKY.SK • 20 Október 2016, 14:40 • 2 min
V procese s bývalým šéfom daniarov Miroslavom M. vypovedal svedok

BRATISLAVA – Výpoveďou svedka a čítaním listinných dôkazov pokračoval dnes na Okresnom súde (OS) Bratislava I proces s bývalým riaditeľom Daňového riaditeľstva SR Miroslavom M. z obdobia vlády Ivety Radičovej. Nie je vylúčené, že v piatok (21. 10.) odznejú na súde záverečné reči.

slovakia

left justify in out

Bývalého šéfa daniarov prokuratúra obžalovala z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Má byť zodpovedný za nefunkčnosť informačného systému KONS, ktorý mal podľa pôvodného zámeru sprehľadniť systém výberu DPH a ďalších daní. V dôsledku nefunkčnosti mali štátu vzniknúť miliónové škody.

 

Výsluch svedka, ktorý dnes na súde vypovedal, navrhla obhajoba. Išlo o právnika, ktorý sa viackrát neformálne stretol s obžalovaným a okrem iného sa rozprávali aj o informačnom systéme.

 

„Vznikol tam problém s implementáciou. Pokiaľ viem, zmluvný partner, keďže to šlo cez verejné obstarávanie, nemal expertov na nejaký modul, či čo to bolo. Riešili sa otázky, či to má ísť cez verejné obstarávanie,“ vypovedal svedok. Podľa neho riešili otázku, akým spôsobom by sa dal systém zaviesť a na druhej strane dodržať s tým spojené procesné ustanovenia, keďže sa jednalo o verejný sektor, kde sú pravidlá prísnejšie ako v súkromnom. „V rámci nejakých úvah, bolo ich viacero, sa navrhlo, urobme to tak, že spoločnosť podľa zmluvy používa expertov, ktorí nie sú jej zamestnancami, takže si tu môže nájsť nejakých expertov,“ doplnil svedok. Podľa neho sa to malo riešiť tak, aby to bolo v prospech ministerstva financií SR.

 

Podľa prokurátorky je predmetom obžaloby skutočnosť, že obžalovaný Miroslav M., ako riaditeľ daňového riaditeľstva, bol splnomocnený vtedajším ministrom financií Ivanom Miklošom k podpisovaniu ďalších zmlúv a dodatkov, ktoré vychádzali z pôvodnej zmluvy s IBM pre úpravu a konsolidáciu daňového systému daňového riaditeľstva. "Dodatok číslo dva popísal napriek tomu, že bol pre Slovenskú republiku veľmi nevýhodný, pretože v tomto dodatku sa IBM zaviazalo dodať pre potrebné úpravy daňového systému iba špecialistov, ktorí už ďalej nezodpovedali za výkon týchto prác. Potom nastalo to, že k 1. 1. 2012 došlo ku kolapsu daňovej správy ako takej," povedala v minulosti pre TASR. Ako uviedla, štátu tak mala vzniknúť škoda približne 6.208.000 eur.

 

Miroslav M. je stále presvedčený, že systém fungovať mohol. "Ja som sa vyjadril viackrát, je veľká škoda, že sa zastavilo to, čo sme začali a čo bolo základom nejakej zmeny v daňovej správe. To je všetko. Určite to bolo funkčné a mohlo to fungovať," vyjadril sa v minulosti.

 

V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému pre tento trestný čin trest odňatia slobody v dĺžke trvania desať až 15 rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies