V prírodnej rezervácii Baba pri Svite potvrdili pozostatky doby ľadovej

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 08:05 • 2 min
V prírodnej rezervácii Baba pri Svite potvrdili pozostatky doby ľadovej

SVIT - V Prírodnej rezervácii Baba pri Svite bol aj tento rok potvrdený výskyt vzácnych rastlín, medvedice lekárskej a dryádky osemlupienkovej, ktoré sú pozostatkami doby ľadovej. Informoval o tom riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

slovakia

left justify in out

„Zatiaľ sú nám známe len z malej lokality, kde rastie jeden kríček medvedice a niekoľko trsov dryádky. Rastliny sú plodiace a je predpoklad ďalšej existencie týchto mikropopulácií na tomto území. Len niekoľko desiatok metrov od glaciálnych reliktov sa nachádzajú teplomilné lesostepné druhy,“ vysvetlil Majko. 

 

Medvedica lekárska je nízky krík, ktorý sa môže dožiť podľa Majka aj 100 rokov a je veľmi podobný brusnici obyčajnej. „Názov dostala z pozorovania kŕmiacich sa medveďov, ktoré obľubujú jej červené kyslé plody. Medvedica je prísne chránená rastlina a preto ju môžeme vo voľnej prírode len obdivovať,“ informoval.

 

Dryádku nazývajú botanici odborne Dryas octopetala. „Pomenovanie dostala pravdepodobne podľa doby ľadovej, tzv. dryasovej doby, kedy nastal ústup ľadovcov. Rodový latinský názov rastliny nesie meno z gréckej mytológie a vyjadruje označenie lesnej nymfy – dryády, zatiaľ čo prívlastok octopetala sa vzťahuje na osem korunných lupienkov kvetu,“ vysvetlil Majko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona