V prípade úmrtí žien v Indii po zákrokoch sterilizácie zatkli lekára

NETKY.SK • 13 November 2014, 09:00 • 2 min
V prípade úmrtí žien v Indii po zákrokoch sterilizácie zatkli lekára

NAÍ DILLÍ - Lekára, ktorý vykonal zákroky sterilizácie vedúce k úmrtiam najmenej 13 žien, zatkli v stredu indické úrady. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Zadržaný lekár R.K. Gupta bol na úteku po tom, čo došlo k prvým úmrtiam žien v štátnej nemocnici v dištrikte Bilaspur v štáte Čattísgarh v strednej časti krajiny. Indické médiá dnes medzitým informovali o ďalšom úmrtí po zákroku v inej nemocnici tohto štátu.
      

Lekára zadržali v stredu vo večerných hodinách v neďalekom dištrikte. Tvrdí, že sa necíti byť vinným a nachádzal sa pod nátlakom úradov, ktoré od neho žiadali, aby splnil plán ohľadne zákrokov sterilizácie, píše DPA. "Zákroky prebehli dobre, problém však bol s liekmi, ktoré boli podávané ženám po operácii. O problémoch začali hovoriť potom," povedal Gupta reportérom po zadržaní.
      

Sterilizačným zákrokom sa v sobotu podrobilo zhruba 83 Indiek - väčšinou chudobných vidiečaniek - v rámci národného programu na kontrolu pôrodnosti v krajine. V pondelok sa ženy začali sťažovať na bolesti, horúčku a nevoľnosť. Indické úrady uviedli, že v dôsledku pooperačných ťažkostí zomrelo najmenej 13 žien, kým ďalších zhruba 60 sa stále nachádza v nemocniciach v dištrikte Bilaspur.
      

Indický premiér Naréndra Módí požiadal o "podrobné vyšetrovanie" prípadov. Zadržanému 59-ročnému lekárovi tento rok udelili vládne vyznamenanie za vykonanie rekordných 50.000 sterilizačných zákrokov za svoju kariéru. Počiatočné vyšetrovanie podľa úradov preukázalo, že úmrtia mohli nastúpiť v dôsledku infekcie z pravdepodobne kontaminovaných chirurgických nástrojov, príčinu smrti žien však bude možné určiť len po vykonaní pitiev.
      

Indická vláda má už dlho obavy z pribúdania populácie v krajine, kde počet obyvateľov dosiahol 1,3 miliardy a kde stámilióny žijú v chudobe. Vláda preto ponúka sterilizáciu ženám aj mužom, ktorí sa chcú vyhnúť ťažkostiam a nákladom na výchovu dieťaťa. Drvivú väčšinu záujemcov o zákrok však tvoria ženy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies