V prípade tvrdého brexitu by krátkodobé pobyty v Británii mali byť bez víz

NETKY.SK • 6 Apríl 2019, 13:05 • 2 min
V prípade tvrdého brexitu by krátkodobé pobyty v Británii mali byť bez víz

BRATISLAVA – Aj keby Veľká Británia odišla z Európskej únie bez spoločnej dohody, občania Európskej únie by mali mať možnosť cestovať do krajiny na dobu nepresahujúcu tri mesiace bez víz. Uvádza sa to v informačných materiáloch vypracovaných Európskou komisiou.

slovakia

left justify in out

Ako doklad totožnosti pri vstupe do krajiny bude možné využiť pas, prípadne identifikačnú kartu (občiansky preukaz). Druhá možnosť by však mala platiť len do 31. decembra 2020.

Podľa informácii Európskej komisie by v prípade „tvrdého brexitu“ museli britskí občania cestujúci do štátov únie podstúpiť colnú kontrolu, pričom napríklad nebudú môcť mať pri sebe finančnú hotovosť vyššiu ako 10 000 eur. „Podobné reštrikcie môžu byť pre občanov EÚ cestujúcich do Británie,“ upozorňuje EK. Túto možnosť potvrdil tento týždeň aj európsky komisár pre ekonomické záležitosti a dane Pierre Moscovici.

Komisia tiež zdôrazňuje, že napríklad zdravotnú starostlivosť v Spojenom kráľovstve si nebudú môcť občania EÚ pri odchode Británie bez dohody zabezpečiť prostredníctvom európskeho preukazu zdravotného poistenia. „Skontrolujte u svojej poisťovne, či sú nevyhnutné zdravotné výdaje v krajinách mimo Európskej únie uhrádzané. Ak nie, zvážte vybavenie cestovného poistenia,“ odporúča EK.

V prípade odchodu Británie bez dohody nebude tiež krajina viazaná európskymi pravidlami o komunikačných službách. To znamená, že operátori môžu pri hovoroch, SMS správach alebo využívaní dát občanmi EÚ v Británii účtovať extra poplatky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona