V prípade smrti prváka Matúša, ktorého privalil strom, vypovedali svedkovia

NETKY.SK • 16 November 2016, 11:41 • 2 min
V prípade smrti prváka Matúša, ktorého privalil strom, vypovedali svedkovia

BRATISLAVA – Na Okresnom súde Bratislava IV pokračovalo dnes hlavné pojednávanie v prípade tragickej smrti sedemročného prváka Matúša, ktorého v zime 2015 v areáli základnej školy v bratislavskej Karlovej Vsi privalil strom.

slovakia

left justify in out

Prokurátor v tejto veci obžaloval vychovávateľku Martu D., vedúcu družiny Vieru D., riaditeľa školy Jána H. a Petra L., ktorý mal na starosti areál školy. V prípade dokázania viny im za trestný čin všeobecného ohrozenia hrozí väzenie na dva až päť rokov.

 

Podľa svedka, ktorý v minulosti v škole pracoval ako školník a v čase tragickej udalosti býval v škole, v tragický deň husto snežilo, padali veľké vločky a tak sa spolu s manželkou išli pozrieť von. V areáli sa hrali deti, zrazu počuli praskot, padol strom a neskôr začul aj výkrik o pomoc. "Tak som sa rozbehol k tomu miestu a zbadal som zavaleného chlapca. Snažil som sa nejakým spôsobom strom odstrániť, to sa mi nepodarilo a tak som kričal na manželku, aby volala záchranku a hasičov," rozprával dnes na súde svedok. Chlapca sa podarilo vyslobodiť až ďalším ľuďom.

 

Zástupkyňa obvineného riaditeľa školy nebola priamym svedkom tragédie a o udalosti sa dozvedela až neskôr. "Deti mali byť vonku aspoň chvíľu, pretože sa na sneh a pobyt vonku tešia. Sú tam každý deň, takže tento deň nebol výnimkou. Deti sa pohybujú v určenom priestore, miesto, kde sa nachádzal chlapec, kde ho zavalil strom, spadalo do priestoru, kde sa deti mohli hrať. V tom priestore sa zvyknú deti hrať," povedala.

 

V pozícii svedka na súde vypovedala aj manželka riaditeľa, ktorá pracuje ako hlavný inšpektor Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Okrem iného tvrdila, že pre možné postavenie prístavby pri škole si niekoľko dní pred tragédiou prezerala aj stromy, aby zistila, či by neprichádzalo do úvahy ich vyrúbanie. "Ja som na tomto strome, ani na žiadnom inom, ktoré tam boli, nenašla žiadnu chybu, ani v dôsledku škodcov, ani v dôsledku počasia. Na pohľad to bol zdravý, nepoškodený strom," vyjadrila sa o spadnutej drevine.

 

Strom si prezrela aj neskôr, po jeho spadnutí. "Mal odhnitý kolový koreň, preto spadol, čo je veľmi, veľmi, výnimočné. To, čo bolo vidieť, bolo normálne. Úplne zjavne tam bola hniloba. Ja neviem povedať pôvodcu tej hniloby, nerobila som žiadnu expertízu. Je to veľmi výnimočný jav, že sa to na strome neobjaví. Literatúra to popisuje, ja som to na strome videla po prvý raz v živote," dodala.

 

Z výpovede svedka, ktorý vo vzťahu ku škole zabezpečoval činnosť bezpečnostného a požiarneho technika, vyplynulo, že neexistuje predpis, ktorý by upravoval, aké povinnosti majú zamestnanci dodržiavať v zimných mesiacoch.

 

Súd odročil pojednávanie na január 2017.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona