V prípade ropnej krízy pomôže Česku ropovod TAL

NETKY.SK • 24 November 2010, 12:47 • 2 min
V prípade ropnej krízy pomôže Česku ropovod TAL

V prípade ropnej krízy pomôže Česku ropovod TAL

slovakia

left justify in out

Výpadky dodávok ruskej ropy cez ropovod Družba by minimálne v najbližších piatich rokoch nemali Česko ohroziť. A to vďaka zmluve o dodatočnom využití kapacity Transalpinského ropovodu (TAL) českým prevádzkovateľom ropovodov, spoločnosťou MERO, ktorú obe strany podpísali v utorok 23. novembra. Česko sa tak v rámci energetickej bezpečnosti pripravuje na možný úpadok Družby, prípadne obmedzenie dodávok uralskej ropy, konštatujú dnes Hospodářské noviny.
      Alternatívne zásobovanie touto surovinou umožňuje ČR už od polovice 90. rokov český ropovod IKL, ktorý sa napája na TAL pri Ingolstadte. Nová zmluva, ktorá nadväzuje na kontrakt z roku 2008, zabezpečuje MERU výhody, aké má len osem spoluvlastníkov ropovodu TAL. Ide o možnosť čerpať v prípade núdze ropu cez TAL nad rámec plánovaných objemov bez finančnej kompenzácie za prekročenie limitu.
      Teoreticky by tak mohlo byť celé Česko zásobované ropou prostredníctvom IKL. Jeho kapacita je totiž vyššia ako celková ročná spotreba ropy v krajine. O toľko vyššia, že by ČR mohla z TAL zásobovať cez IKL a pripojenú Družbu aj Slovensko a Maďarsko. Oba české ropovody majú totiž možnosť dodávať ropu oboma smermi.
      "Do roku 2015 má ČR istotu dodávok aj v prípade krízových výpadkov na ropovode Družba," uviedol s odkazom na zmluvu šéf štátom ovládanej spoločnosti MERO Jaroslav Pantůček.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies