V prípade prepustenia Miroslava Štvrteckého sudcovia nepochybili

NETKY.SK • 13 August 2015, 14:29 • 2 min
V prípade prepustenia Miroslava Štvrteckého sudcovia nepochybili

BRATISLAVA – V prípade rozhodovania o väzbe Miroslava Štvrteckého po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o povolení obnovy konania Špecializovaný trestný súd (ŠTS) nepochybil.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to jeho predseda Michal Truban. V stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, sa zdôrazňuje, že o väzbe rozhodol súd bezodkladne po tom, ako bol zákonnému predsedovi senátu doručený spisový materiál. Spis mu doručili 22. júla o 16:30 a ten okamžite konal, do väzby zobral Miroslava Štvrteckého 23. júla. Bolo to však osem dní po povolení obnovy konania.


Podľa Trubana v súčasnosti existuje rozdielna právna prax v rozhodovaní Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ako aj ostatných všeobecných súdov z pohľadu, ktorý súd a v akej lehote má o väzbe v uvedených prípadoch rozhodovať. Súčasné znenie príslušného paragrafu Trestného poriadku nie je z pohľadu rozhodovacej praxe jednoznačné a takýto rôzny výklad umožňuje, dodal Truban.


Špecializovaný trestný súd preto inicioval spoločné pracovné stretnutie so Súdnou radou SR, Najvyšším súdom SR a Ministerstvom spravodlivosti SR, na ktorom chcú prerokovať ich legislatívny návrh, ktorý do budúcnosti vylúči možnosť rozdielneho výkladu o väzbe po rozhodnutí o obnove konania. Zároveň by boli prijaté opatrenia na ustálenie postupu súdov tak, aby až do prijatia navrhovanej legislatívnej zmeny nedošlo k takej situácii, aká nastala u odsúdeného Miroslava Štvrteckého, zdôraznil šéf Špecializovaného trestného súdu.


Miroslav Štvrtecký bol údajný šéf vydieračskej skupiny na Záhorí. Za vydieranie bol právoplatne odsúdený na 24 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia, deväť rokov si už odsedel. Miroslav Štvrtecký požiadal o obnovu konania, čomu Špecializovaný trestný súd 15. júna, vyhovel. On sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolal, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten na základe nálezu ústavného súdu musel povoliť obnovu konania. Po rozhodnutí o povolení obnovy konania nebolo však neodkladne rozhodnuté o vzatí či nevzatí Miroslava Štvrteckého do väzby. Proti rozhodnutiu o väzbe z 23. júla sa MiroslavŠtvrtecký odvolal a senát najvyššieho súdu ho prepustil z väzby. Ako vysvetlil Peter Paluda, člen senátu najvyššieho súdu, ktorý tak rozhodol, „pochybenie nemožno napraviť novým rozhodnutím o vzatí do väzby, a preto senát obvineného z väzby prepustil“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies