V prípade neúspešného dialógu MOL rozhodne, či predá podiel v INA

NETKY.SK • 5 Október 2013, 17:38 • 2 min
V prípade neúspešného dialógu MOL rozhodne, či predá podiel v INA

BUDAPEŠŤ - Budapešť si neželá žiadne napätie v maďarsko-chorvátskych vzťahoch.

slovakia

left justify in out

V záujme vyriešenia kauzy maďarskej ropnej spoločnosti MOL a chorvátskeho koncernu INA bude potrebné viesť dialóg medzi Maďarskom a Chorvátskom.

Dohodli sa na tom v čiernohorskej Budve ministri zahraničných vecí Maďarska János Martonyi a jeho chorvátska rezortná partnerka a vicepremiérka Vesna Pusičová.

Ako dnes agentúru MTI informoval maďarský rezort diplomacie, Martonyi na piatkovom stretnutí zopakoval jednoznačný postoj maďarskej vlády, podľa ktorého si Budapešť neželá žiadne napätie v maďarsko-chorvátskych vzťahoch.

"Ak by podiel MOL-u v INA bol takýmto zdrojom napätia, tak najlepším riešením bude civilizovaný rozchod týchto hospodárskych partnerov," citovalo maďarské ministerstvo zahraničných vecí Martonyiho, ktorý zdôraznil, že ide výhradne o právomoc MOL-u.

Šéfovia diplomacie sa ďalej zhodli v tom, že je potrebné posilňovať vzájomné vzťahy týchto susedských krajín vo všetkých oblastiach, zvlášť v oblasti prepravy skvapalneného plynu, prepojenia prostriedkov na prepravu uhľovodíkov a v plánovanej chorvátsko-maďarsko-ukrajinskej energetickej spolupráci.

Chorvátsko v uplynulých dňoch vydalo na šéfa spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač. Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL-u v INA.

MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal právo kontroly. Maďarská vláda, ktorá je najväčším vlastníkom ropnej spoločnosti MOL, 2. októbra vyzvala MOL, aby prehodnotil svoje portfólio a pripravil predaj svojich akcií v chorvátskej INA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies