V prípade nástenkového tendra vypovedal pred súdom svedok a znalec

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 13:40 • 2 min
V prípade nástenkového tendra vypovedal pred súdom svedok a znalec

PEZINOK - Výsluchom jedného svedka a jedného znalca dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade tzv. „nástenkového tendra.“

slovakia

left justify in out

V kauze figuruje spolu päť obžalovaných, medzi nimi aj dvaja bývalí ministri za SNS Marián J. a Igor Š. Ako svedok dnes vypovedal advokát, ktorý poskytoval právne služby pre spoločnosť Avocat. Ide o jednu zo spoločností v konzorciu firiem, ktoré nakoniec zákazku na základe tendra získalo.

 

„Vedomosti o obstarávaní som mal, čo sa popísalo v rámci médií. Ako to prebiehalo, neviem prakticky nič. Neviem, čo by som k tomu viac povedal,“ povedal svedok.

 

Na doplňujúce otázky uviedol, že k predmetnej dokumentácii z verejného obstarávania sa dostal počas kontrol z Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). „Viem, že to bolo vyvesené na informačnej tabuli, každý deň som tadiaľ chodil, bola hneď vedľa recepcie, ale iné podrobnosti neviem,“ skonštatoval svedok.

 

Spolu s ďalšími právnikmi podľa jeho slov poskytoval ministerstvu výstavby rôzne právne služby, mali kartičky na vstup do priestorov ministerstva. Súčasťou právnych služieb boli všeobecne aj služby spojené s verejným obstarávaním. 

 

Obžalovaná Zdenka K., ktorá mala pri verejnom obstarávaní ministerstvu výstavby poskytovať konzultácie, v reakcii na výpoveď svedka uviedla, že sa s ním stretla dvakrát, obe stretnutia sa týkali predmetného verejného obstarávania a jedno stretnutie sa uskutočnilo ešte pred jeho vyhlásením.

 

Znalec sa na súde vyjadroval k spôsobenej škode. Štát preplatil konzorciu víťazných firiem z tendra sumu viac ako 12 miliónov eur.

Prokurátor podal v tomto prípade obžalobu pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania právomoci verejného činiteľa či zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

 

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany Marián J. a neskôr jeho nástupca Igor Š.

 

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies