V prípade nástenkového tendra padli dlhoročné tresty

NETKY.SK • 18 Október 2017, 11:09 • 2 min
V prípade nástenkového tendra padli dlhoročné tresty

PEZINOK – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody

slovakia

left justify in out

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariána J. a Igora Š. Zvyšných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodil.

 

Bývalému ministrovi výstavby Mariánovi J. súd uložil trest odňatia slobody v dĺžke trvania 12 rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

 

Jeho nástupcovi na poste ministra Igorovi Š. trest odňatia slobody v dĺžke trvania deväť rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

 

Zvyšných troch obžalovaných Zdenku K., Radoslava B. a Tomáša L. spod obžaloby oslobodil.

 

Z piatich obžalovaných dnes na súd neprišli Igor Š., Zdenka K. a Tomáš L., ktorí požiadali o konanie v ich neprítomnosti.

 

„V procese hodnotenia dôkazov súd dospel k záveru, že sa skutok stal,“ uviedla okrem iného predsedníčka senátu.

 

Podľa súdu obžalovaní exministri Marián J. a Igor Š. nezabezpečili zverejnenie výzvy ohľadom verejného obstarávania v masovokomunikačných prostriedkoch, čím znemožnili účasť na zákazke ďalším záujemcom.

 

Výzva podľa súdu visela na chodbe ministerstva len štyri dni v máji 2007. „Konali v rozpore s princípom transparentnosti,“ poznamenala sudkyňa.

 

Exminister Marián J. sa podľa súdu dopustil trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Jeho nástupca na poste ministra Igor Š. trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

 

„Vedome obišli pravidlá verejného obstarávania,“ skonštatovala sudkyňa na margo obžalovaných exministrov.

 

Marián J. s rozsudkom súdu spokojný nebol. Zodpovednosť však necíti, na ministerstve výstavby sa podľa neho pracovalo dobre. „Verím, že keď sa odvoláme, ten rozsudok bude zrušený,“ povedal Marián J. prítomným novinárom. V procese podľa neho vôbec nešlo o jeho osobu. „Tu podľa môjho názoru ide o to, aby minister bol zavretý. Tu ide o to, že Slovenská republika veľmi správne bojuje proti korupcii, za transparentnosť a toto je výsledok toho, treba niekoho zavrieť, aby sa mohlo poukazovať, ako Slovenská republika bojuje proti korupcii,“ povedal Marián J.

 

Súd oslobodil spod obžaloby troch obžalovaných, nakoľko „nebolo dokázané, že skutok spáchali.“

 

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany - Marián J. a neskôr jeho nástupca Igor Š.

 

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť.

 

Rozsudok nie je právoplatný, odvolanie podala prokurátorka aj obžalovaní exministri.

 

"Budeme pozorne sledovať, ako dopadne odvolanie na Najvyššom súde. Napriek spôsobeným miliónovým škodám majú ministri zaplatiť iba pokutu 30.000 eur, pretože úradníci ministerky Matečnej (nom. SNS) si do skončenia vyšetrovania neuplatnili náhradu škody spôsobenej štátu a súd preto o nej nerozhodoval," uviedla v reakcii Veronika Remišová z OĽaNO. 

 

SaS víta rozhodnutie v prípade nástenkového tendra, hoci trvalo dlho. Zároveň poukazuje, že orgánom činným v trestnom konaní sa nepodarilo preukázať, že v kauze išlo "o organizovanú skupinu, kde konečnými užívateľmi výhod boli aj predstavitelia jedinej víťaznej firmy". SaS naznačuje aj prepojenie na vtedajších predstaviteľov SNS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies