V prípade Marca porušili vyhlášku ministerstva spravodlivosti

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 12:04 • 2 min
V prípade Marca porušili vyhlášku ministerstva spravodlivosti

BRATISLAVA - Postupom v prípade sedemročného Marca, ktorého v piatok na základe rozhodnutia súdu prišiel do školy v obci Brehy (okr. Žarnovica) zobrať vyšší súdny úradník v sprievode sociálnej pracovníčky a chlapcovej matky, porušil vyšší súdny úradník vyhlášku Ministerstva spravodlivosti SR, keď nepožiadal riaditeľku školy o súčinnosť vopred.

slovakia

left justify in out

Vo svojom stanovisku to uvádza Krajský súd v Banskej Bystrici, agentúre SITA ho poskytla hovorkyňa Adriána Vašková. "Samotný výkon rozhodnutia bol zo strany vyššieho súdneho úradníka urobený veľmi nevhodným a neštandardným spôsobom," pokračuje Vašková.


Ako ďalej informovala, predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici požiadal predsedu Okresného súdu Žiar nad Hronom o vyvodenie osobnej zodpovednosti voči vyššiemu súdnemu úradníkovi a prijatie takých opatrení, aby v budúcnosti nevybavoval agendu súvisiacu s výkonom rozhodnutí o výchove maloletých detí. Vedenie Krajského súdu v Banskej Bystrici podľa Vaškovej pripravuje opatrenia predsedu krajského súdu k výkonu rozhodnutia o výchove maloletých detí adresované predsedom okresných súdov. "Zamerané bude najmä na zabezpečenie poučenia vyššieho súdneho úradníka zo strany zákonného sudcu pri uskutočnení konkrétneho výkonu rozhodnutia," pripomenula hovorkyňa.


V decembri 2015 oznámila matka maloletého Marca G. svojej mame, ktorá sa o chlapca starala, že si dieťa zoberie do Švajčiarska, kde má prechodný pobyt, zabezpečenú stálu prácu, má prenajatý veľký byt a dieťa má zriadenú vlastnú izbu a zabezpečenú povinnú školskú dochádzku. Stará matka podala návrh na vydanie predbežného opatrenia o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, v konečnom rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici však bola neúspešná.


Marcova matka na Okresný súd Žiar nad Hronom podala návrh na vydanie predbežného opatrenia, aby súd nariadil starej mame dieťa jej vydať. Keďže neexistovalo žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by matku akýmkoľvek spôsobom zbavovalo rodičovských práv, 14. apríla vydal sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom rozhodnutie, ktorým nariadil starej mame, aby Marca vydala jeho matke. Na základe predbežného opatrenia sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom poveril vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odovzdanie dieťaťa matke. Na základe vydaného poverenia 13. mája prišiel do triedy v základnej škole v obci Brehy počas vyučovania vyšší súdny úradník v sprievode pracovníčky oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Pri výkone bola prítomná matka maloletého a bola privolaná riaditeľka základnej školy. Vyšší súdny úradník nepredpokladal podľa informácií z doterajších konaní, že syn nebude ochotný odísť s matkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona