V prípade Marca nebol porušený zákon o ochrane osobných údajov

NETKY.SK • 31 August 2016, 10:52 • 2 min
V prípade Marca nebol porušený zákon o ochrane osobných údajov

BRATISLAVA – Na podnet Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa prípadom malého Marca, ktorého v máji na základe rozhodnutia súdu odviedli proti jeho vôli zo školy v obci Brehy a odovzdali matke, zaoberal aj Úrad na ochranu osobných údajov.

slovakia

left justify in out

Úrad preskúmal podozrenie z porušenia zákona o ochrane osobných údajov vo vzťahu k médiám, k blogerke, ktorá prípad zverejnila, vo vzťahu k Základnej škole s materskou školou Brehy, Okresnému súdu Žiar nad Hronom ako aj vo vzťahu k matke maloletého. „Keďže úrad na základe podkladov zhromaždených v spisovom materiáli nezistil porušenie zákona o ochrane osobných údajov žiadnym z uvedených subjektov, podnet ako zjavne neopodstatnený odložil,“ informovali agentúru SITA z Úradu na ochranu osobných údajov.

 

 

Na úrad sa podnet dostal z generálnej prokuratúry, ktorá mu ho odstúpila. Práve na prokuratúru smeroval pôvodne podnet Ústredia práce pre podozrenie z porušovania práv malého Marca, o ktorom informoval minister práce Ján Richter členov parlamentného výboru pre ľudské práva v máji. V podnete sa konštatovalo, že celé Slovensko bolo svedkom, ako sa v médiách otvorene pertraktujú hlboko osobné a súkromné fakty zo života maloletého dieťaťa

"Predmetom verejných vyhlásení a diskusií sa stali informácie, ktoré vážne zasahujú do súkromného a rodinného života dieťaťa. Nakladanie s týmito informáciami považujeme za neoprávnené. Žiadne dieťa nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromia života rodiny či domova ani nezákonnými úkonmi na jeho osobnú integritu. Dieťa má právo na ochranu pred týmto počínaním. Sme presvedčení, že o maloletom sú zverejňované informácie, ktoré môžu spôsobiť vážnu ujmu," uvádzalo sa v podnete Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies