V prípade mafiánskych vrážd svedčil bývalý kamarát obžalovaných

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 19:01 • 2 min
V prípade mafiánskych vrážd svedčil bývalý kamarát obžalovaných

KOŠICE - V košickej väznici dnes pokračovalo súdne pojednávanie v kauze dvoch mafiánskych vrážd v okrese Michalovce, ku ktorým došlo v rokoch 2001 a 2003. Obžalovaní v prípade sú Branislav A. (34), označovaný za bývalého šéfa zemplínskeho podsvetia, ktorý si už odpykáva doživotný trest, jeho brat Erik A. (37) a Štefan F. (44).

slovakia

left justify in out

Proti bratom dnes mal dnes na súde vypovedať ich známy Zsolt B., ten však na súde bez zdôvodnenia odmietol svedčiť a to napriek hrozbe pokuty za pohŕdanie súdom. Sudkyňa prečítala zápisy jeho výpovede na polícii z minulosti. Svedok v nich vypovedal, že Branislav A. mu hovoril o vražde Jaroslava Baláža zvaného Buvar z februára 2001. Stalo sa tak, keď išli spoločne obzrieť dom na predaj v obci Čicarovce. V kuchyni domu podľa výpovede mal Branislav A. povedať: "Tu sme ho zadusili." Tesne pred zavraždením Baláž údajne podpísal list, ktorým vzal na seba vinu za Erika A., obžalovaného v tom čase v trestnej veci. Zaslaný list však Erikovi A. na súde nepomohol. Branislav sa preto podľa svedka vyjadril, že "Buvar išiel zbytočne dole".

Pred súdom dnes svedčil Peter T., bývalý kamarát obžalovaných bratov, ktorý sa v minulosti taktiež podieľal na zločineckej činnosti. Uviedol, že o zaškrtení Baláža opaskom mu hovoril Zsolt B. s tým, že vraždu zorganizoval Branislav A., aby pomohol bratovi. O obžalovanom Branislavovi svedok okrem iného povedal, že "plánoval moju vraždu".

Trojica obžalovaných vinu odmieta. Branislav A. vyhlásil, že Zsolt B. vo výpovediach klamal. Jeho odmietnutie vypovedať na súde mu podľa neho neumožnilo klásť otázky a dokázať svoju nevinu. "Svedok cielene tvrdil nepravdy, lebo v roku 2005 medzi nami došlo ku konfliktu a v apríli 2006 začal vypovedať proti mne," povedal. Za účelovú označil obžalovaný aj výpoveď Petra T. Výpovede oboch svedkov v apríli 2006 mali podľa neho za cieľ jeho zadržanie, pretože súd v tom čase rozhodol o jeho prepustení z väzby v inom prípade.

Súd sa týka aj vraždy Ivana Skapinyeca, ku ktorej malo dôjsť vo februári 2003 v rodinnom dome v obci Drahňov. Podľa obžaloby mladíka Štefan F. zaškrtil rukami a telo zakopal pri Veľkých Kapušanoch. Na pojednávaní vypovedal brat zavraždeného, ktorý s ním v čase jeho zmiznutia býval. Ivan Skapinyec sa podľa neho krátko pred vraždou bál o svoj život. "Bol pred tým na diskotéke a vytiahol pištoľ na jedného chlapca. Mal obavy, že ho dajú dole, lebo ten chlapec bol s obžalovaným veľmi dobrý kamarát," povedal. Podľa brata sa Štefan F. s Ivanom po incidente chcel stretnúť s tým, že má preňho nejakú robotu. Napriek odhováraniam priateľov šiel Ivan na schôdzku, po ktorej ho už brat nevidel.

Pojednávanie bude pokračovať v utorok (16. júla), senát okresného súdu má zároveň rozhodnúť o žiadosti Erika A. o jeho prepustenie z väzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies