V prípade krvavého prepadu zlatníctva na Obchodnej ul. padol právoplatný verdikt

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 13:18 • 2 min
V prípade krvavého prepadu zlatníctva na Obchodnej ul. padol právoplatný verdikt

BRATISLAVA - Krajský súd (KS) v Bratislave odsúdil na 19-ročný trest odňatia slobody 53-ročného Jána Kalného, ktorý na začiatku minulého roka prepadol zlatníctvo Kovarc na bratislavskej Obchodnej ulici.

slovakia

left justify in out

Pri prepade zahynul 66-ročný majiteľ z Arménska Tagvar Spartakian, jeho manželka a ďalšia osoba utrpeli zranenia. Trest si Kalný odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia a po jeho odpykaní mu súd nariadil trojročný ochranný dohľad. Krajský súd tak na svojom verejnom zasadnutí minulý týždeň potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava I zo začiatku februára tohto roka. Voči verdiktu nižšieho súdu sa odvolal obžalovaný. "Odvolací súd konštatoval, že rozsudok súdu prvého stupňa je zákonný a správny vo všetkých jeho výrokoch, pričom senát okresného súdu sa v odôvodnení svojho rozhodnutia vysporiadal so všetkými námietkami obžalovaného. Odvolací krajský súd preto nevidel dôvod na zmenu odvolaním napadnutého rozsudku Okresného súdu Bratislava I zo dňa 3. februára tohto roku," uviedol dnes pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak. Rozsudok je právoplatný.
     

"Ľutujem skutok, ktorého som sa dopustil. Mrzí ma to," povedal na záver februárového pojednávania Kalný. Dozorujúci prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave vo svojej záverečnej reči navrhol vtedy obžalovanému, ktorý bol už v minulosti dva razy súdený za podobnú lúpež, trest na hornej hranici trestnej sadzby. Tá bola v tomto prípade súhrnného trestu od 15 do 20 rokov.
     

Pri prepade mal Kalný strieľať zo samopalu vz. 61 Škorpión s tlmičom. Lúpež spáchal pod vplyvom alkoholu, následne mu v krvi namerali 0,99 promile. Kalný bol obžalovaný z lúpeže vykonanej závažnejším spôsobom na chránenej osobe a z nedovoleného ozbrojovania.
     

Ku krvavému prepadu došlo 14. januára 2014 približne o 17.00 h. Skutku sa dopustil približne pol roka po tom, čo bol podmienečne prepustený z väzenia. Majiteľ zlatníctva utrpel poranenie ruky, pre ktoré vykrvácal. Jeho manželku Rozaliu Spartakian páchateľ postrelil raz do bedier, raz do ucha a okrem toho utrpela poranenia hlavy. Postreleného muža sa ešte na mieste snažili oživiť záchranári, avšak neúspešne. Na mieste zasahovalo vtedy množstvo príslušníkov polície a Obchodná ulica bola na čas uzavretá.
     

Kalný bol už v minulosti právoplatne odsúdený. Dva razy bol súdený za podobnú lúpež a tiež za nedovolené ozbrojovanie, a to v rokoch 1994 a 2004. Pôvodne obžalovanému mužovi hrozil v prípade preukázania viny trest odňatia slobody v trvaní desať až 15 rokov a súhrnný trest až do 20 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies