V prípade Jankovskej pokusu o samovraždu nebolo zistené žiadne pochybenie zo strany väznice

NETKY.SK • 15 Február 2021, 14:29 • 2 min
V prípade Jankovskej pokusu o samovraždu nebolo zistené žiadne pochybenie zo strany väznice

SLOVENSKO - Zo strany zamestnancov väznice či členov justičnej stráže nebolo zistené žiadne pochybenie ohľadom Moniky Jankovskej a jej pokusu o samovraždu.

slovakia

left justify in out

V prípade Moniky Jankovskej a jej pokuse o samovraždu nebolo zistené zo strany príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže  žiadne zanedbanie povinností. Informoval o tom prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár.

 

img

 

 „Z vykonanej mimoriadnej previerky vyplynulo, že o samovražednom pokuse obvinenej Moniky Jankovskej službukonajúci strážcovia nevedeli a nebola zistená žiadna okolnosť, na základe ktorej by takéto predpokladané konanie mali zistiť. O možnom suicidiálnom pokuse sa obvinená zmienila až ústavnej lekárke v poobedňajších hodinách. Ústavná lekárka potom prijala adekvátne opatrenia," objasnil prokurátor.

 

img

 

Prokuratúra navrhla, aby pri výskyte podobných udalostí v ústavoch na výkon väzby a trestu odňatia slobody u osôb, ktoré sú na cele umiestnené samostatne bez iných osôb, vykonával preverovanie Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra a to z dôvodu zachovania nestrannosti a objektivity a aby bola zavedená nová legislatíva vydávania liekov väzňom.

 

„Z mimoriadnej previerky boli vyvodené aj všeobecné závery, najmä čo sa týka nevyhovujúcej internej úpravy výdaja liekov obvineným, ktorým je podľa doterajšej úpravy možné vydávať lieky v celom balení naraz. V tejto súvislosti sa javí ako mimoriadne potrebné zaviesť novú legislatívnu úpravu vydávania liekov obvineným tak, aby im boli vydávané iba jednotlivé lieky podľa ordinácie lekára. Takto by sa výrazne eliminovala možnosť zneužitia liekov ich nadmerným požitím,"  vysvetlil Vozár.

 

img

 

Krajský prokurátor v Banskej Bystrici sa zároveň obrátil na Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže a požiadal ho o preverenie zákonnosti postupu Nemocnice pre obvinených a odsúdených Trenčín, ktorá neumožnila prokurátorovi vykonávajúcemu previerku nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie obvinenej.  A to aj napriek tomu, že Jankovská v prítomnosti jej obhajcu do zápisnice o výsluchu udelila súhlas na nahliadnutie do jej zdravotnej dokumentácie.

 

„Výklad ustanovení zákona o zdravotnej starostlivosti považujeme zo strany nemocnice za krajne reštriktívny, čo v konečnom dôsledku znemožnilo vykonať komplexnú previerku prípadu," zdôraznil Vozár.

 

Súvisiaci článok:

POTVRDENÉ: Jankovská sa vo väzbe pokúsila o samovraždu

 

Fico prirovnal Jankovskú k politickému väzňovi, Lipšic a Krajniak sú podľa neho Pat a Mat a podal na nich trestné oznámenie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona