V prípade exministra Lászlóa Szigetiho dnes vypovedalo osem svedkov

NETKY.SK • 25 August 2015, 12:33 • 2 min
V prípade exministra Lászlóa Szigetiho dnes vypovedalo osem svedkov

BRATISLAVA – Výsluchom ôsmich svedkov dnes na Okresnom súde Bratislava III pokračovalo hlavné pojednávanie s bývalým ministrom školstva Lászlóm Szigetim v prípade štátnej dotácie pre obec Zemianska Olča.

slovakia

left justify in out

Exminister je obžalovaný zo zločinu subvenčného podvodu, ktorého sa mal dopustiť v súvislosti s výkonom funkcie. V prepočte 116.178 eur z rezortného rozpočtu, určených na riešenie havarijného stavu školskej telocvične, skončilo v roku 2006 v akciovej spoločnosti Megart a prestavala sa za ne jej sála.

 

Pred súdom dnes vypovedali vtedajšie zamestnankyne kancelárie ministra či sekretariátu. Prokurátorku zaujímal najmä spôsob evidencie došlej pošty. Pracovníčky, ktoré sa vedeli k evidencii pošty vyjadriť, tvrdili, že došlá pošta sa evidovala elektronicky a nespomínali si na príklad, že by nejaká pošta nebola zaevidovaná. Jedna zo svedkýň však naznačila, že nemožno úplne vylúčiť zlyhanie ľudského faktora.

 

Obžalovaný exminister stále tvrdí, že celá žiadosť o dotáciu išla štandardnou cestou. „Ten list bol poslaný na moje meno, do vlastných rúk. To znamená, že sa zaevidoval až následne potom, keď som to ja otvoril, keď som požiadal sekretárku, aby to dala zaevidovať,“ povedal novinárom po skončení pojednávania.

 

Žiadna zo svedkýň to však dnes nepotvrdila. „Vy si pamätáte, čo ste mali na obed pred troma týždňami? Bolo to pred desiatimi rokmi. Denne majú 20 - 30 žiadostí. Je v ľudských silách, aby si to niekto pamätal?“ zareagoval exminister. Podľa neho dal žiadosť zaevidovať, ale zlyhal ľudský faktor.

 

Exminister naďalej trvá na svojej nevine. „Samotná dotácia išla na rekonštrukciu školskej telocvične Základnej školy v Zemianskej Olči. Tá telocvičňa bola v havarijnej situácii už niekoľko rokov, to bolo treba riešiť,“ skonštatoval. Podľa neho ak peniaze neboli použité na tento účel, je to chyba starostu.

 

Podľa prokurátorky sa však obžalovaný dohodol s vtedajším starostom obce Ladislavom Komjátim, prijal od neho v marci 2006 poštou žiadosť o dotáciu, nedal ju zaevidovať do elektronického systému ministerstva a rozhodol o pridelení dotácie, aj keď vedel, že obec nespĺňa podmienky.

 

Obvineniu v kauze čelil aj bývalý starosta Komjáti. Tento rok však zomrel. Jediným momentálne braným na zodpovednosť je tak László Szigeti.

 

Súd odročil pojednávanie na 3. decembra tohto roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona