V prípade brexitu môže Luxembursko prevziať časť finančného diania z Londýna

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 13:38 • 2 min
V prípade brexitu môže Luxembursko prevziať časť finančného diania z Londýna

BRUSEL - Luxemburská vláda oficiálne tvrdí, že dúfa, že Spojené kráľovstvo zostane aj po štvrtkovom referende v EÚ, v zákulisí sa však vedú rokovania, aby v prípade brexitu Luxembursko - jedna zo šiestich zakladajúcich krajín dnešnej Európskej únie - neprepáslo finančnú príležitosť, ktorá sa ponúkne po odchode Británie.

slovakia

left justify in out

"Novinári... sa ma pýtajú, či odchod londýnskeho finančného centra z EÚ neposkytne impulz pre finančné centrum luxemburské," citovala Belga slová luxemburského ministra financií Pierra Gramegnu.

 

Gramegna povedal, že "nesúhlasí s touto analýzou", zároveň však vyjadril radosť, že rôzni činitelia uvažujú o Luxembursku ako o potenciálnom novom hlavnom finančnom centre Európy, ak naozaj dôjde k brexitu.

 

Luxemburské veľkovojvodstvo všeobecne upozorňuje na to, že EÚ bude bez Spojeného kráľovstva v dlhodobom horizonte "komerčne slabšia".

 

Na druhej strane by však Luxembursko mohlo odchodom Británie z únie aj získať, ak dôjde na názory niektorých finančných analytikov, podľa ktorých finančné inštitúcie zakotvené v Londýne - aktívne na jednotnom trhu EÚ - stratia svoj európsky hlas, ak Británia spoločný trh opustí.

 

Pre londýnske City, kde sú združené najdôležitejšie finančné inštitúcie, je táto otázka veľmi dôležitá. Britské ministerstvo financií odhaduje, že okolo 100.000 pracovných miest v Londýne je priamo spojených s vývozom finančných služieb do EÚ. Brexit, znamenajúci presun niektorých finančných inštitúcií na územie EÚ, by viedol k strate značnej časti týchto pracovných miest.

 

Luxembursko medzitým zvažuje rôzne scenáre, pripomenula Belga. Bankový sektor v tejto krajine je rozsiahly, sídlo tu má 143 finančných inštitúcií a štát sa pripravuje na vstup ďalších bánk vrátane z krajín mimo EÚ, ktoré teraz sídlia v Londýne. Ide najmä o bankové inštitúcie z USA, Austrálie, Kanady, Švajčiarska a Turecka.

 

Výkonný riaditeľ Združenia luxemburských bánk a bankárov (ABBL) Serge de Cillia v tejto súvislosti uviedol, že Luxemburg bude mať v rámci týchto bánk ústredné postavenie, čo znamená, že vyzve medzinárodné finančné skupiny, aby si zriadili svoje európske sídlo práve v Luxembursku, kde už existuje dobre fungujúci bankový sektor.

 

Domáca banková loby by sa chcela zamerať predovšetkým na sektor spravovania majetkov a investičných fondov, pričom klasický bankový sektor by mohol zostať v iných finančných centrách EÚ, napríklad v Paríži. Francúzska metropola sa podľa agentúry Paris Europlace rovnako teší na to, že v prípade brexitu prevezme časť aktivít londýnskej City.

 

De Cillia priznal, že luxemburskú stranu už kontaktovali niektoré zahraničné banky, ktoré "sondujú" domáce pomery v tejto oblasti. Podľa britského denníka The Times banky ako J.P. Morgan a HSBC už avizovali prevod svojich činností práve do Luxemburska.

 

Minister Gramegna pripomenul, že momentálne môže potvrdiť záujem ďalších čínskych bánk o Luxembursko, kde už má sídlo šesť hlavných bánk z Číny. Ide o banky "z druhej ligy", menšieho významu, ktoré čakajú na výsledok britského referenda, kým dokončia svoje plánované zakotvenie na európskom kontinente.

 

Pre tieto banky je práve Luxembursko hlavným konkurentom Londýna. V Luxemburgu okrem toho už sídli európska centrála mladej Ázijskej investičnej banky pre infraštruktúru (AIIB).

(spravodajca TASR Jaromír Novak) dem



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona