V prípade brexitu bez dohody majú Briti výhodné podmienky v Lotyšsku

NETKY.SK • 7 Február 2019, 18:25 • 2 min
V prípade brexitu bez dohody majú Briti výhodné podmienky v Lotyšsku

RIGA - Výhodné podmienky pre Britov žijúcich dlhodobo v Lotyšsku v prípade tzv. brexitu bez dohody schválil vo štvrtok lotyšský parlament. Riga zároveň vyzvala Londýn na prijatie recipročných opatrení. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Z dokumentov lotyšsko-britskej obchodnej komory vyplýva, že v Spojenom kráľovstve žije a pracuje viac ako 71.000 občanov Lotyšska. V Lotyšsku popritom podľa Lotyšského ústredného štatistického úradu žije a pracuje menej ako 800 britských občanov.

 

img

Riga, Lotyšsko

 

"Spojené kráľovstvo je a naďalej zostane dôležitým partnerom a spojencom pre Lotyšsko, ktoré chce pokračovať v úzkej spolupráci s Britániou najmä v otázkach práva na pobyt, bezpečnosti, obrany, zahraničnej politiky, ekonomiky, mobility a vzdelávania", uvádza sa v parlamentom schválenej deklarácii.

 

img

 

Parlament v danom vyhlásení taktiež vyzval vládu na to, aby pripravila všetky zmeny v zákonoch potrebné pre bezproblémovú adaptáciu na brexit. Plánované opatrenia by mali zahŕňať najmä ustanovenie prechodného obdobia s platnosťou do 31. decembra 2020, ktoré by občanom Británie žijúcim v Lotyšsku umožnilo registrovať svoj pobyt v krajine podľa už existujúcich pravidiel. Očakáva sa, že vláda predstaví nový súbor opatrení už na budúci týždeň.

Daná deklarácia zároveň vyzýva Londýn, aby občanom Lotyšska žijúcim v Británii recipročne poskytol podobne výhodné podmienky pre udelenie pobytu, ako aj podmienky zamestnania.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies