V primárkach republikánov v dôležitom štáte Ohio tesne zvíťazil Romney

NETKY.SK • 7 Marec 2012, 07:50 • 2 min
V primárkach republikánov v dôležitom štáte Ohio tesne zvíťazil Romney

V primárkach republikánov v dôležitom štáte Ohio tesne zvíťazil Romney - Politika Bývalý guvernér amerického štátu Massachusetts Mitt Romney po dramatickom súboji v utorok tesne zvíťazil v republikánskych prezidentských primárkach v mimoriadne dôležitom š

slovakia

left justify in out

img

Bývalý guvernér amerického štátu Massachusetts Mitt Romney po dramatickom súboji v utorok tesne zvíťazil v republikánskych prezidentských primárkach v mimoriadne dôležitom štáte Ohio. Vyplýva to z odhadov amerických televízií.
      Po sčítaní 96 percent hlasov viedol Romney v Ohiu s 38 percentami pred svojím hlavným konkurentom, konzervatívnym bývalým senátorom Rickom Santorumom, ktorý získal 37 percent hlasov. Medzi oboma uchádzačmi bol rozdiel len približne 12.000 hlasov.
      Po volebnom "superutorku", počas ktorého sa konali stranícke primárky a volebné zhromaždenia v celkovo desiatich štátoch, je súboj o nomináciu v prezidentských voľbách za Republikánsku stranu naďalej otvorený. Romney síce zvíťazil v piatich štátoch, Santorum však s tromi víťazstvami stále ohrozuje jeho šance stať sa vyzývateľom prezidenta Baracka Obamu v novembrových voľbách.
      Romney okrem Ohia, kde sa rozhodovalo o najväčšom počte delegátov nominačného zjazdu, zvíťazil v domovskom štáte Massachusetts a v Idahu, ako aj vo Vermonte a Virgínii, kde nekandidoval Santorum ani bývalý predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich.
      Santorum vyhral hlasovania v štátoch Tennessee, Oklahoma a Severná Dakota. Gingrich zvíťazil vo svojej domovskej Georgii.
      Zatiaľ nie sú známe výsledky z Aljašky, kde vo svoje prvé víťazstvo dúfa kongresman Ron Paul, známy liberálnymi názormi.
      Nominačné súboje republikánov počas superutorka rozhodovali o hlasoch vyše 400 delegátoch nominačného zjazdu, ktorí oficiálne schvália prezidentského kandidáta republikánov. Na získanie nominácie potrebuje víťazný kandidát 1144 delegátov.

Zdroj: TASR/DPA, AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies