V prihraničnej rakúskej obci Wolfsthale najbližších päť rokov nepribudne veľa obyvateľov

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 10:33 • 2 min
V prihraničnej rakúskej obci Wolfsthale najbližších päť rokov nepribudne veľa obyvateľov

WOLFSTHAL – Poslanci v rakúskej prihraničnej obci Wolfsthal sa na stredajšom (6.4.) zasadaní 15-člennej Obecnej rady dohodli, že najbližších päť rokov nebude obec podporovať masívnejšiu výstavbu bytov a domov, aby sa zachoval charakter obce menšieho rozsahu. Pre TASR to dnes uviedla Zuzana Ondrisová, ktorá je prvou Slovenkou v miestnom zastupiteľstve.

slovakia

left justify in out

„Máme záujem, aby Wolfsthal zostal dedinkou, aby si zachoval tento charakter menšieho rozsahu“, uviedla Ondrisová. Jedným z hlavných dôvodov tohto rozhodnutia sú obmedzené možnosti infraštruktúry v obci. „Už teraz je kapacita v materskej škole a v jasliach, ktoré sme otvárali pre rokom v marci, naplnená, takže pre ďalšie deti by sme asi nedokázali zabezpečiť miesto v škôlke alebo v jasliach“, spresnila Ondrisová.

 

Aj keď pôvodného obyvateľstva výraznejšie nepribúda, príchod zväčša mladých rodín zo Slovenska zabezpečuje Wolfsthalu ekonomický a kultúrny rozvoj. Obec dostáva od štátu a spolkovej krajiny peniaze do svojho rozpočtu za každého obyvateľa, ktorý tu má trvalý pobyt. Postavila sa nová škola, kontajnerové jasle, pribudli záujmové spolkové aktivity.

 

Prílev troch stoviek Slovákov do Wolfsthalu priniesol spolu s výstavbou infraštruktúry aj nové pracovné pozície pre pôvodných obyvateľov. Na výstavbe domov a bytov sa podieľajú vo významnej miere lokálne stavebné firmy a zamestnali sa aj ďalší pôvodní obyvatelia obce. „V jasliach je 15 detí, o ktoré sa starajú 2 opatrovateľky a jedna pedagogická pracovníčka, v materskej škole, kde je približne 70 percent slovenských detí, pracujú tri obyvateľky Wolfsthalu“, spresnila Ondrisová.

 

V rakúskej prihraničnej obci Wolfsthal žije v súčasnosti 1000 obyvateľov, z toho takmer tretinu tvoria Slováci, väčšina z nich pracuje, alebo podniká na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona